Papino
Papa Franjo

Papino "pokajničko hodočašće“ u Kanadu

Papa Franja doputovaće u Kanadu u posjetu koju je nazvao "pokajničkim hodočašćem" jer namjerava da se izvini loklanom stanovništvu zbog zlostavljanja djece u bivšim internatima koje je vodila Katolička crkva.

Očekuje se da papa sleteti u Edmonton, u zapadnoj pokrajini Alberti oko 19:20 sati po srednjoevropskom vremenu, a tokom boravka u Kanadi posjetiće i Kvebek i Ikvalir, glavni grad teritorija Nunavut, javlja Rojters.

Britanska agencija podsjeća da je između 1881. i 1996. godine više od 150.000 djece starosjedelaca odvojeno je od svojih porodica i dovedeno u škole.

Mnoga djeca su izgladnjivana, premlaćena i seksualno zlostavljana u sistemu koji je Kanadska komisija za istinu i pomirenje nazvala "kulturnim genocidom“.

Vašington post objavio je danas da papa počinje "napornu posjetu Kanadi kako bi se izvinio domorodačkim narodima“ zbog zlostavljanja djece koja su bila žrtve misionara u katoličkim internatima.

"To je ključni korak u naporima Katoličke crkve da se pomiri sa zajednicama domorodaca i pomogne im da se izliječe od trauma koje nose generacije“, navodi Vašington post.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.