Keković: Političari da se okrenu životnim a ne vjerskim temama
Srđa Keković

"Produbljuje se jaz između siromašnih i bogatih"

Keković: Političari da se okrenu životnim a ne vjerskim temama

Unija slobodnih sindikata (USS) očekuje konkretnu akciju izvršne i zakonodavne vlasti kako bi se spriječile posljedice dodatne krize na jesen. Zahtijevaju da se političari, kako kaže generalni sekretar Srđa Keković, posvete životnim, a zanemare vjerske i nacionalne teme, te smanje dubok jaz između bogatih i siromašnih.

Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu za Radio Crne Gore kaže da je petina stanovništva na margini. I ona je sugerisala političarima da zanemare “zapaljiva“ pitanja i u fokus stave ekonomska, a rješenje je, kako navodi u preraspodjeli novca iz budžeta kako bi dobili više oni kojima je potrebno.

U uslovima duboke ekonomske krize kada vrijednost potrošačke korpe u kontinuitetu raste, takođe cijene životnih, ali i drugih proizvoda, kada 60 hiljada zaposlenih prima zaradu do 450 eura, a isto toliko platu do 700 evra, vrijeme je poručuje generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković da se političari okrenu životnim, a zanemare vjerska i nacionalna pitanja, zarad, kako kaže, uskopartijskih interesa.

Zato su i poslali otvoreno pismo iliti poziv nosiocima vlasti da fokus stave na socijalnu i ekonomsku politiku.

Više od tri decenije, napominje Keković govore u sindikatu o produbljivanju jaza između bogatih i siromašnih. Društvena imovina tokom tranizicije je postala privatna, privatizacije su, konstatuje, bili uglavnom neuspješne, radna mjesta su ugašena, obogatili su se pojedinci.

Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu kaže da je petina stanovništva na margini. Očekuje dodatno produbljivanje jaza između bogatih i siromašnih. Sadašnja manjinska Vlada, konstatuje, nastavlja politiku DPS-a, i na pijedestal, kako kaže, stavlja, zapaljive teme kako bi se skrenula pažnja sa realnih, ekonomskih problema.

Mrdović kaže jedini krivci nijesu samo političari, već i građani koji, kako je rekla, uzimaju mrvice uoči izbora.

Rješenje u ekonomiji, tvrdi Mrdović, lako je naći. Iz Unije slobodnih sindikata je najavljeno da će čekati konkretne odgovore izvršne i zakonodavne vlasi na njihove zahtjeve do septembra.

To su izmjene zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, ali i zakona o radu, fondu rada, usvajanje onog o porijeklu imovine. Ako izostane reakcija nadležnih, već na jesen, kako zaključuje Keković preduzeće i konkretne korake.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.