Mikavica: Poslanici da pokažu razumijevanje za rad nedjeljom
Slobodan Mikavica, Foto: RTCG

Mikavica: Poslanici da pokažu razumijevanje za rad nedjeljom

Predsjednik Unije poslodavaca Slobodan Mikavica od poslanika učekuje razumijevanje za vraćanje radne nedjelje tokom sezone, jer je kako kaže, riječ o opštem interesu.

Podsjetimo, ranije najave političkih partija ukazuju na to da u Skupštini ne postoji većina koja bi usvojila eventualne izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim bi bila djelimično vraćena radna nedjelja za radnike u ovoj oblasti, jer je većina poslaničkih klubova već saopštila da će biti protiv.

Mikavica kaže da je u demokratskim društvima uobičajeno da ono što se dogovore sindikati, privreda i Vlada naiđe na razumijevanje parlamentaraca.

“Nisu oni ti koji žele da koče neke dogovore i procese. Potrebno je da oni dobiju pravu informaciju o ovome i da shvate da je ovo jedan boljitak za sve nas”, kazao je Mikavica u Jutarnjem programu TVCG.

Od eventualnog uvođenje radne nedjelje tokom sezone, Mikavica očekuje dobre efekte za ekonomiju, za zaposlenost i bolji promet.

“Ja ipak očekujem razumijevanje parlamentaraca i svi moramo opšti interes da stavimo ispred pojedinačnog”, kaže Mikavica.

Ivana Mihajlović, iz Unije slobodnih sindikata navodi da je prvo Vlada na potezu, koja mora Skupštini predložiti izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Važno je, kaže ona, da se svi upoznaju sa tim šta rad nedjeljom tokom sezone donosi.

“Želim da se i građani i parlamentarci upoznaju sa tim šta ovaj kompromis donosi”, kazala je Mihajlović.

Ako Parlament ne prihvati izmjene tog Zakona, za USSCG je kako kaže on prihvatljivo, ali se pita gdje su parlamentarci bili kada se branila neradna nedjelja.

“Ja se nadam da ovo nije populistička priča pred naredne parlamentarne izbore”, saopštila je Mihajlović.

Šta izmjene zakona predviđaju?

Mikavica kaže da neradna nedjelja donijela određene benefite za radnike, ali i probleme za poslodavce.

Jedan od problema je kako kaže i to što se dešavalo da se sa spajanjem državnih praznika dođe do toga da imamo tri neradna dana u trgovini, što je kako dodaje, nedopustivo.

Tri godine se, ističe Mikavica, vodi polemika o tome kako da se problem riješi.

“Napravili smo konsenzus i došli do nečega što je dobro rješenje”, kaže Mikavica. Podsjeća da je dogovor bio da se radi samo pet mjeseci tokom godine, i da se radi u jednoj smjeni i to samo jedan objekat nekog trgovačkog lanca.

Uz sve to dogovoreno je i da dnevnica za rad nedjeljom bude uvećana 80%.

“Mislim da je rješenje dobro”, kazao je Mikavica i dodao da je sve dogovoreno samo za ovu sezonu, kako bi se vidjelo na koji način funkcioniše model.

On kaže i da nije realno očekivati da će svi trgovci “pohrliti” da rade nedjeljom jer im je to dodatni trošak, posebno tokom sezone.

Ivana Mihajlović iz Unije slobobodnih sindikata kaže da se nijesu zalagali za vraćanje radne nedjelje, ali su pristali na dijalog, zbog svih problema koji su se javili tokom sezone.

Ona vjeruje da institucije mogu da odgovore na sve zahtjeve i kontrole u odnosu na eventualno ponovno uvođene radne nedjelje tokom sezone.

“Zato što su bili uključeni u ovaj dijalog i u tražnje najboljeg rješenja”, saopštila je Mihajlović.

Ponovila je i da je riječ o modelu koji bi bio testiran tokom jedne godine, a da bi se nakon toga procijenili efekti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.