Kolumbija na predsjedničkim izborima bira između bivšeg gerilca i tajkuna
Ilustracija

"Dva kandidata antiestabilišmenta predstavljaju sigurnu promjenu u državi"

Kolumbija na predsjedničkim izborima bira između bivšeg gerilca i tajkuna

Dva antiestablišmentska kandidata, bivši ljevičarski gerilac i desničarski populistički tajkun, odnijeli su najviše glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora u Kolumbiji obećavajući radikalne promjene u zemlji u kojoj vlada duboko nezadovoljstvo rastom nejednakosti i inflacije, ali i političkom klasom koja je decenijama na vlasti, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

U drugom krugu predsjedničkih izbora Kolumbijci će birati između bivšeg ljevičarskog pobunjenika i čovjeka kojeg zovu kolumbijski Donald Tramp, ukazuje BBC. Bivši gradonačelnik glavnog grada Bogote i bivši gerilac Gustavo Petro (62) izašao je kao pobjednik prvog kruga glasanja 29. maja osvojivši, kako se i očekivalo oko 40 odsto glasova.

Na drugom mjestu je sedamdesetsedmogodišnji građevinski magnat Rodolfo Ernandes koji svojim populizmom podsjeća na bivšeg predsjednika SAD Trampa. On je, kako navodi BBC, nadmašio očekivanja iz ankete s osvojenih 28 odsto glasova, dok je kandidat tradicionalne konzervativne desnice Federiko Gutijeres završio na trećem mjestu s oko 24 odsto glasova.

Ako u drugom krugu 19. juna pobijedi Petro, koji je obećao da će riješiti problem duboke nejednakosti i oslanjanje na fosilna goriva zamijeniti čistim tehnologijama, on će biti prvi ljevičarski predsjednik u istoriji Kolumbije.

Ernandes, čiji je izborni uspjeh poremetio tradicionalnu desnicu, kampanju je zasnovao na borbi protiv korupcije, iako je pod istragom zbog navodnog favorizovanja kompanije za koju je lobirao njegov sin.

Ko god pobijedi sledećeg mjeseca, ocjenjuje britanski javni servis, moraće da se izbori s nezadovoljstvom zbog sve veće nejednakosti i inflacije, kao i s nasleđem krvavog rata između ljevičarskih gerilaca i države koji je trebalo da okonča mirovni sporazum iz 2016.

Ulaskom u drugi krug bivšeg gerilca čija bi politika mogla da uzdrma tržišnu ekonomiju i populističkog tajkuna iz sektora nekretnina podvukli su duboko nezadovoljstvo Kolumbijaca trenutnom vladom predsjednika Ivana Dukua, ocjenjuje Volstrit džurnal.

Prema jednoj nedavnoj anketi, oko 67 odsto anketiranih ne odobrava kako je radio aktuelni predsjednik, dok je tri četvrtine reklo da Kolumbija, koja se smatra najbližim saveznikom SAD u Latinskoj Americi, ide u pogrešnom smjeru, ukazuje američki list, ističući da su glasovima za Ernandeza birači ukorili tradicionalne konzervativce koji su stali iza trećeplasiranog Gutijereza.

Drugo mjesto Ernandesa takođe će u drugom krugu biti izazov za Petra, koji treći put pokušava da osvoji predsjedničku funkciju. Gutijeres je, priznajući poraz, rekao da će podržati Ernandesa i pozvao svoje pristalice da se ujedine protiv bivšeg gerilca.

Ankete predviđaju tijesnu trku u kojoj bi Petro mogao da dobije oko 50 odsto glasova, a Ernandes oko 47 odsto, premda je manje od 10 odsto ispitanih reklo da ima negativan stav o Ernandezu, nasuprot 37 odsto koliko ima negativno mišljenje o Petru.

Istraživanja pokazuju da je Ernandes posljednjih nedelja u uzlaznom trendu pošto se predstavljao kao politički autsajder, preskačući televizijske debate i koristeći duhovite video snimke na TikToku u kojima je kritikovao karijerne političare. On kaže da će smanjiti budžet i podržati potpunu legalizaciju marihuane, dok za korumpirane političare nudi jednostavno rješenje – nultu nekažnjivost. Kao i Petro, on se zalaže za obnovljive izvore energije, prenosi RSE.

Petro je 70-ih i 80-ih godina bio član gerilske grupe M-19, da bi kasnije postao senator i gradonačelnik Bogote. On je obećao da će okončati istraživanje nafte, ponovo pregovarati o sporazumima o slobodnoj trgovini, postepeno ukinuti privatne penzije u korist jačanja javnog sistema i preraspodijeliti obradivu zemlju, tvrdeći da želi da Kolumbija, koja ima visoku nejednakost u prihodima, bude pravednije društvo. Svoju kampanju je fokusirao na mlade glasače, koji su bili na čelu protesta 2019. i prošle godine tražeći promjene u borbi protiv korupcije, nejednakosti i drugih problema.

Rezultati prvog kruga glasanja otvorili su neobičnu trku između dva populistička, antiestablišmentska kandidata koji obećavaju radikalne promjene u trećoj po veličini zemlji Latinske Amerike, piše Vašington post, ukazujući da će glasači birati između kandidata koji su daleko od političke elite koja je tradicionalno vladala Kolumbijom.

Drugi krug glasanja će biti izbor kakav Kolumbijci nikada nisu imali, ali koji slijedi obrazac širom regiona koji je ekonomski opustošen pandemijom, dok je glasačima muka od aktuelnih vlada za koje smatraju da nisu uspjele da zadovolje njihove potrebe.

Glasači u Latinskoj Americi očajnički žele nešto drugačije i to dobijaju, ističe američki list. U Peruu je porast siromaštva pomogao da marksistički seoski učitelj i politički novajlija Pedro Kastilo prošle godine dođe na mesto predsjednika. U Čileu, modelu slobodnog tržišta u regionu, birači su ove godine izabrali 36-godišnjeg bivšeg studentskog aktivistu Gabrijela Borića, dok u Brazilu bivši ljevičarski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva vodi u anketama ispred predsjednika Žaira Bolsonara.

"Promjena" je bila riječ koja se često čula na biralištima i za mnoge to može da dođe samo izborom Petra, dok mnogi drugi promjenu vide u Ernandesu, navodi Vašington post, ukazujući da će sada, međutim, oba kandidata biti primorana da pokušaju da privuku birače iz establišmenta protiv kojih su vodili kampanju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.