Sukob klanova iz Crne Gore stigao i do Malage
Ilustracija

Europol upozorava

Sukob klanova iz Crne Gore stigao i do Malage

Rat kotorskih klanova, Škaljarskog i Kavačkog, rasplamsao se širom Evrope a zahvatio je i Malagu, piše portal "malagahoy.es", pozivajući se na podatke Europola. Kako su naveli, između 2018. godine i 2021. godine u Malagi su registrovana 33 ubistva u obračunima kriminalnih mreža specijalizovanih za trgovinu kokainom i kanabisom.

Kako se navodi, Kosta del Sol je jedno od omiljenih mjesta za naseljavanje kada su u pitanju pripadnici pomenutih kriminalnih grupa. 

"To implicira da postoje brojni obračuni između rivalskih bandi i mnogo mrtvih. Po specijalizovanom izvještaju o trgovini kokainom koji su sproveli Europol – agencija Evropske unije za policijska pitanja – i  Evropska opservatorija za droge, u oblasti Kosta del Solu su se dogodila 33 ubistva i dva pokušaja ubistva u samo tri godine, između 2018. i 2021. godine. Većina poginulih su Španci (13), iako su u provinciji Malagi živote izgubili, između ostalih, i Belgijanci, Danci, Irci, Francuzi, Slovaci, Britanci, Srbi, Crnogorci i Marokanci", piše u tekstu. 

Citira se izvještaj Europola, u kome se ističe da su kriminalne mreže umiješane u trgovinu kokainom veoma otporne i neke djeluju na više kontinenata. Posebno se ističe da su Ujedinjeni Arapski Emirati postali sigurno utočište za organizatore visokog nivoa trgovine kokainom ka EU. 

"Mafijaška udruženja sa Zapadnog Balkana su postala veoma istaknuta u poslednjih deset godina, a kao dio nasilja vezanom za šverc i puteve kokaina došlo je do brojnih ubistava u Malagi, Beču, Berlinu, Amsterdamu ili Atini. Sukobi koji su rezultirali krvlju i smrću između klanova Kavaški i Škaljarsi iz Kotora (Crna Gora) ili između Kinahana iz Dablina i drugih rivalskih grupa dešavali su se u raznim djelovima Evrope, a među njima je i Malaga", navedeno je u tekstu

Europol u svom izvještaju, kako se navodi, upozorava da u poslednjoj deceniji "postoji sve veći broj kriminalnih mreža koje koriste nasilje na brutalniji način nego u prošlosti“. 

Trgovina kokainom je usko povezana sa lučkim oblastima, pri čemu su luke Antverpen (Belgija) i Roterdam (Holandija) glavne tačke ulaska kokaina u Evropu. U belgijskim lukama je 2020. godine zaplijenjeno 69 tona kokaina, dok je u Holandiji to bilo 45 tona.

Španija je na četvrtoj poziciji sa 26 tona, što pokazuje interesovanje trgovaca drogom za ulazak u Evropu preko španske obale.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.