Bilčik: Odlazeća Vlada usporila put Crne Gore ka EU, naredna da ispravi te greške
Vladimir Bilčik

"Rat u Ukrajini je zajednički rat"

Bilčik: Odlazeća Vlada usporila put Crne Gore ka EU, naredna da ispravi te greške

Odlazeća vlada je pričala puno o evropskim integracijama, ali u stvari nije napravila nikakav korak naprijed, a Crna Gora je do sada izgubila skoro dvije godine kada su u pitanju evropske integracije, ocijenio je u intervjuu za Pobjedu Vladimir Bilčik, predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).

Danas su u toku pregovori o formiranju manjinske vlade, pod vođstvom mandatara Dritana Abazovića.

Novinare Pobjede je zanimalo da li je Bilčik očekivao da će se kriza rješavati na ovaj način i kakva su njegova očekivanja od manjinske vlade, ukoliko ona zaista bude formirana?

"Vidite, Crnoj Gori je potrebna stabilna vlada, koja će biti spremna da ispuni zadatke i koji su toliko neophodni, toliko potrebni i, nažalost, neispunjeni od strane odlazeće Vlade, a koji se odnose na reforme i progres koji su neophodni za evropsku perspektivu zemlje. To je suština", ukazao je Bilčik.

Poručuje da ako manjinska vlada može da obezbijedi podršku većine u Skupštini, što će garantovati ključne reforme vezane za evropsku budućnost Crne Gore, to će biti najbolje za Crnu Goru, ali i najbolje čemu se nadaju u Evropskom parlamentu i EU institucijama.

"To je srž. Mnogo toga je u pitanju i ovdje ne treba da pričamo o manjinskoj vladi, nego o vladi koja uživa odlučujuću podršku većine članova u parlamentu za ključne reforme povezane za evropskom budućnošću. Ako to bude postignuto, i manjinska vlada dobije podršku većine u parlamentu, to će biti odlučujuće. Za sada, i dalje imamo status quo kakav je danas, znam da su u toku pregovori, pratim pažljivo. Snažna podrška u parlamentu je krucijalna jer bi to promijenilo igru.

Odlazeća vlada je pričala puno o evropskim integracijama, ali u stvari nije napravila nikakav korak naprijed, a Crna Gora je do sada izgubila skoro dvije godine kada su u pitanju evropske integracije. Zemlja mora da ide naprijed i mislim da je ovo važna šansa za Crnu Goru da krene naprijed", izričit je Bilčik.

Upitan je da li bi nova vlada mogla da nadomjesti ono što je izgubljeno u prethodne dvije godine?

"Ne možete promijeniti istoriju, ali definitivno možete da imate najbolji mogući pogodak za promjenu budućnosti.

Da, Crna Gora je izgubila dosta vremena, ali naredne godinu ili dvije moraju biti odlučujuće. Uvjeren sam da je Crna Gora i dalje predvodnik kada su u pitanju integracije EU, otvorila je sva poglavlja. Sada je na redu zatvaranje poglavlja, sprovođenje važnih reformi i svi bi tome trebali da budu posvećeni. Treba nam manje priče, a više rada. I zaista, vrijeme je izgubljeno, ali ono što nije izgubljeno, to je šansa za prave stvari koje bi Crnu Goru dovele do EU. I mislim da je u trenutku kada se suočavamo sa ruskom agresijom u Ukrajini, sve važnije da svi misle o crnogorskoj budućnosti kao državi koja je ozbiljna u namjeri da sprovede reforme", istakao je Bilčik.

Bilčik je govorio o većinskoj podršci u parlamentu, ali parlament je u blokadi, jer predsjedavajući iz redova Demokratskog fronta odbija da zakaže sjednicu Skupštine.

Upitan je kako onda obezbijediti podršku u Skupštini?

"Crna Gora je parlamentarna demokratija, a jedna od ključnih institucija u parlamentarnim demokratijama je – parlament. Svi ozbiljni činioci parlamentarne demokratije u Crnoj Gori trebalo bi da nađu način da učine parlament operativnim. Ovdje se ne radi o političkim interesima partija, ovdje se ne radi o produžavanju života odlazeće vlade za nedjelju ili dvije, ovdje se radi o osnovnoj odgovornosti koju nosi parlamentarna demokratija u Crnoj Gori. Ako postoji čvrsta podrška novoj vladi koja je spremna da ostvari strateške ciljeve, svi oni koji Crnu Goru doživljavaju kao ozbiljnu parlamentarnu demokratiju treba da učine da parlament radi. Nadam se da odgovorni političari mogu da nađu rješenje, koje je politički prihvatljivo, ali i sa druge strane u skladu sa Ustavom", istakao je Bilčik, dodajući da je ovo odgovornost političara u Crnoj Gori.

"Niko iz Brisela neće doći da otvori vrata vašeg parlamenta, parlamentarna demokratija je u vašim rukama, ali mislim da je ova parlamentarna kriza test parlamentarne zrelosti Crne Gore. Nadam se da svi oni koji su ozbiljni kada je u pitanju evropska budućnost Crne Gore mogu da pomognu da se otključaju vrata parlamenta u Podgorici. Ponovio sam to više puta i opet ću – vrijeme je ključno. Svaki dan, svaka nedjelja koja se izgubi – gubitak je za građane Crne Gore. Ogromna većina građana, više od 80 odsto, vjeruje da je budućnost zemlje u EU, tako da mislim da postoje važniji ciljevi i pogledi. Mislim da nije dobra vijest za zemlju i za politiku da se bilo ko igra sa institucijom parlamenta. To je igranje sa vatrom, posebno u vrijeme ovakve bezbjednosne situacije u Evropi", naglašava Bilčik.

Odlazeća vlada premijera Krivokapića nije uvela sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Upitan je kakve bi, mogle biti posljedice takve odluke ako se uskoro ne promijeni - i vlada i odluka?

"Uvijek smo pozdravljali usklađenost crnogorske politike sa spoljnom politikom EU i nadam se da će se to i nastaviti. Još jednom apelujem na sve one u odlazećoj vladi, koji su vrlo glasno pričali o evropskom putu Crne Gore, da preduzmu ozbiljne korake u ovom pravcu.

Apelujem na sve da to učine, što prije to bolje. Nema između - ili podržavate sankcije ili ne. Crna Gora je jasno podržavala politiku EU i mislim da bi bilo koje udaljavanje od te pozicije, bilo zaista udaljavanje sa veoma važnim posljedicama i za naredne nedjelje i mjesece u našoj raspravi o prednostima o evropskom putu", kazao je Bilčik.

Sa svim ovim problemima o kojima se govori, novinare je zanimalo da li se o Crnoj Gori i dalje može govoriti kao o ozbiljnom kandidatu za članstvo u EU?

Bilčik poručuje da je Crna Gora ozbiljan kandidat, ali i dalje čvrsto stoji u mjestu i mora da počne da se kreće.

"Što prije riješi probleme, moći će da počne da se kreće. Uvijek sam podržavao to da Crna Gora bude kandidat koji ima najbolje šanse da postane dio EU u bliskoj budućnosti. Nastaviću to da radim, ali takođe nam treba kredibilan partner u Podgorici. Odlazeća vlada nije imala kredibilitet da ispuni crnogorske evropske ambicije, ali alternativa je na stolu, koja izgleda da ima većinu u parlamentu.

Opet, svaka ozbiljna parlamentarna demokratija mora da traži alternativu. Ako je vlada izgubila podršku većine u parlamentu, postoje pravni, insitucionalni, politički načini da se krene dalje, formiranje nove vlade na osnovu ovog parlamenta koji je izabran 2020. je legitiman način da se napreduje. Mi u Evropi strpljivo čekamo, ali ponavljam, svaki dan bez akcije je izgubljen dan", jasan je Bilčik.

Evropski parlament je u nedavnoj rezoluciji izrazio zabrinutost zbog pokušaja Srpske pravoslavne crkve da promoviše Rusiju kao zaštitnika tradicionalnih vrijednosti, u Crnoj Gori, Srbiji, Republici Srpskoj.

Upitan je kako se bliskost Srpske pravoslavne crkve i Rusije može odraziti na buduća dešavanja u Crnoj Gori, gdje Srpska pravoslavna crkva ima veoma snažan uticaj?

"Rekao sam prije, kažem i sad – političke odluke moraju biti u rukama političara koji su izabrani na izborima, predstavljaju političke partije, sjede u parlamentu, vladi, a ne u rukama trećih država ili nekih nedržavnih aktera, kao što je crkva. Da, sloboda vjeroispovijesti treba da bude garantovana, ali to je vrlo odvojeno od političkog uticaja bilo koje crkve. Nažalost, u proteklim nedjeljama i mjesecima vidjeli smo da je bilo organizovanog i targetiranog pokušaja Kremlja da iskoristi nedržavne aktere, religijske aktere na Balkanu, za političke akcije sa ciljem diskreditacije demokratskih struktura u zemlji, da potkopaju evropsku perspektivu regiona, polarizuju društvo i oslabe državne strukture. Crna Gora je takođe meta i mislim da je važno to notirati. Politika mora biti u rukama političara koji su legalno izabrani, koji imaju legitimitet na osnovu izbora", naglasio je Bilčik.

Upitan je vjeruje li da će nova vlada imati snage da se izbori sa pritiskom SPC jer je poznato da je prethodna bila prilično pod uticajem crkve, Rusije, Srbije?

"Mislim da postoje elementi u odlazećoj vladi koji su široko otvorili vrata spoljnom uticaju i to mora prestati. Crna Gora je članica NATO i to stvara obaveze za državu, takođe postoji uzajamno povjerenje između saveznika i takođe je predvodnik integracija. Nadam se da je nova vlada ozbiljna po tom pitanju. Jer vidite, Putinov rat protiv Ukrajine je i rat protiv evropskih vrijednosti, demokratije, slobode, protiv onih koji žele da izaberu svoju sudbinu. Ono što mu je uspjelo u Ukrajini, može uspjeti bilo gdje, uključujući i Balkan. Tako da je ovaj spoljni uticaj opasan i predstavlja prijetnju za demokratiju, državnost i za evropsku budućnost regiona. Vjerujem da moramo da budemo ozbiljni povodom toga i nadam se da će nova vlada to ozbiljno shvatiti", kazao je Bilčik.

Rat u Ukrajini je i naš rat

Rat u Ukrajini i dalje traje i uprkos pregovorima Moskve i Kijeva, kraj ruske agresije se ne nazire. Novinare je zanimalo očekuje li da bi ovaj sukob mogao imati reperkusije po stabilnost Balkana, posebno u Crnoj Gori, gdje Rusija ima snažnu podršku pojedinih političkih subjekata? Plaši li se toga da bi se sukob mogao preliti i na ovaj region?

"On se već preliva. I ovo je naš rat. Kao što činimo sve za uspjeh Ukrajine, za uspjeh Ukrajine kao nezavisne zemlje, za uspjeh Ukrajine koja ima jasnu evropsku budućnost, za uspjeh Ukrajine koja je usidrena na Zapadu, sve ove stvari koje su do nas Evropljana, moramo da učinimo i za partnere na Balkanu. Moramo više raditi na izolaciji Kremlja i Putinovog režima. Mislim da Putinov režim mora da odgovara za zločine počinjene u Ukrajini i ne možemo samo govoriti o zaustavljanju rata. Mi moramo da govorimo o pobjedi onih koji su napadnuti. Agresor ne može da uspije, Putin ne može biti miran. Ne možemo da sarađujemo sa Kremljom kao do sada i ne možemo zaboraviti sve ruske pokušaje da potkopaju evropsku perspektivu širom Balkana", ukazao je Bilčik.

Vjeruje da će rat u Ukrajini imati posljedice po Balkan.

"Evropska perspektiva Balkana postaje mnogo jasnije pitanje i spremni smo da radimo sa svima onima koji neće samo da pričaju o Evropi, već i da rade na evropskom putu. Zato je usklađivanje sa sankcijama prema Rusiji tako važno. To je jasan politički signal. Ovo je rat koji se dešava u Evropi i to na kojoj ste strani u ovom ratu, definisaće na snažan način odnose između zemlje i Evropske unije u narednom periodu", zaključio je Bilčik.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.