Pribilović: Očuvati princip rodne ravnopravnosti, poštovati zakon i na izbornoj listi da bude zastupljeno najmanje 30% žena
Suzana Pribilović, Foto: DPS

Pribilović: Očuvati princip rodne ravnopravnosti, poštovati zakon i na izbornoj listi da bude zastupljeno najmanje 30% žena

Realnost je da živimo u državi u kojoj je, prema zvaničnim podacima, više žena nego muškaraca. Realnost je da zakon obavezuje političke partije da na izbornoj listi, u cilju ostvarivanja principa rodne ravnopravnosti, moraju imati najmanje 30% žena, saopštila je Suzana Pribilović, poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore.

Nerealno je i prosto nevjerovatno poručuje Pribilović da upravo danas, na praznik svih žena, saznajemo da u Crnoj Gori, tačnije u Beranama postoje političke partije koje su javno pokazale da nijesu u mogućnosti i ne žele da ispoštuju i uvaže žene.

"Da ih uvaže i ispoštuju, ne u darovima ili bilo kojoj drugoj vrsti pažnje, nego na način što će im dati ono što im pripada, ono što im zakon garantuje. Voljela bih na današnji dan, dan svih žena, vidjeti tu ženu koja će dozvoliti sebi da na izborima u Beranama da glas političkoj partiji koja ne uvažava i ne poštuje ženu i prava žena", kazala je Pribilović.

Razumije "da te političke partije nikada nijesu i neće dostići demokratske kapacitete DPS, koja je u istim tim Beranama na svojoj izbornoj listi uvažila sva prava žena i uz to jednoj izuzetnoj ženi omogućila da bude na čelu te liste".

Ne očekuje kako navodi da će te političke partije samoinicijativno povući svoje izborne liste, jer su samim činom podnošenja takvih izbornih lista, već pokazale i dokazale svoj odnos prema ženama, odnosno da su im žene i njihova prava nebitna.

"Ono što očekujem i tražim kao žena, a smatram i svaka druga žena u Crnoj Gori, jeste da nadležni državni organi, prvenstveno OIK Berane i Državna izborna komisija, u slučaju ovih političkih partija i njihovih izbornih lista, stanu u zaštitu ustavnih prava žena i da u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima obezbijede dosljedno poštovanje zakona i Ustava u cilju ostvarivanja principa rodne ravnopravnosti", zaključila je Pribilović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.