Zapad isključuje pojedine ruske banke iz SWIFT sistema
Ilustracija

Zapad isključuje pojedine ruske banke iz SWIFT sistema

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i saveznici postigli su dogovor da ukinu pristup određenom broju ruskih banaka međunarodnom platnom sistemu SWIFT.

"Mi, čelnici Evropske komisije, Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog kraljevstva, Kanade i Sjedinjenih Država osuđujemo Putinov rat i napad na suvereni narod i državu Ukrajinu“, navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom u subotu.

Mjere koje će biti primenjene uključuju uklanjanje "odabranih ruskih banaka iz sistema Svift“.

"Ovo će osigurati da su te banke isključene iz međunarodnog finansijskog sistema i pogodiće njihovu mogućnost da rade na globalnom nivou“, navodi se.

Zapadni saveznici su takođe saopštili da će uvesti mjere kojim će spriječiti Rusku centralnu banku da iskoristi svoje međunarodne rezerve tako da "podrije efekat naših sankcija".

Takođe će ograničiti imućnim Rusima mogućnost da kupuju državljanstvo drugih zemalja, takozvane "zlatne pasoše".

Nove mjere protiv Rusije sprovešće transatnaltska operativna grupa, dodaje se u soapštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.