Santander: Izvještaj ukazuje na to da je pandemija uticala na mentalno zdravlje djece
Foto: Mediabiro

Santander: Izvještaj ukazuje na to da je pandemija uticala na mentalno zdravlje djece

Izvještaj “ Uticaj mjera za sprječavanje širenja virusa COVID 19 na mentalno zdravlje djece u Crnoj Gori “, danas je zvanično predstavljen na panel diskusiji u hotelu Hilton. Istraživanje je sprovela institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda uz podršku UNICEF kancelarije u Crnoj Gori.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković kazao je da rezulate izvještaja predstavljaju u vremenu dok pandemija COVID19 još uvijek uzima svoj danak,a sama ta činjenica ,kako je rekao, dovoljno govori  o neminovnosti različitih vidova  uticaja koje ima i pandemija i njene mjere.

“U samom naslovu publikacije i istraživanja fokus smo stavili na dva ključna elementa a to su epidemija u mentalno zdravlje djece. Nalazimo da je važno skrenuti pažnju na pojam mentalnog zdravlja , a posebno mentalnog zdravlja djece  za koje stručnjaci  kažu da ima bitno drugačiji karakter od mentalnog zdravlja odraslih, primarno zbog jedinstvenih razvojnih prekretnica koje djeca doživljavaju”, kazao je on.

SiniaBjekovi

Siniša Bjeković, Foto: Mediabiro

On je rekao da dječije mentalno zdravlje karakterišu i sva druga stanja koja su važna za blagostanje djeteta, i naveo da su to ona koja direktno ili indirektno utiču ili mijenjaju mentalno zdravlje djece.

“Među njima svakako treba istaći porodični akspekt života djeteta, njegovo neposredno okruženje i naravno širu zajednicu u okviru koje se implementiraju svi aspekti prava djeteta “, kazao je on.

U daljem obraćanju Bjeković kaže da, kada je u pitanju ovo istraživanje, mora se uzeti u obzir i činjenica da uticaj različitih mjera nije jednak na svu djecu obuhvaćenu projektom.

“Djeca mogu da izraze psihološki stres ponašajući se na različite načine, a svako dijete ponaša se drugačije u istoj ili sličnoj situaciji. Djeca koja su najugroženija su djeca bez roditeljskog staranja , djeca sa smetnjama u razvoju. Oni se suočavaju sa više izazova i zato im je potrebno više brige i više pažnje”, rekao je Bjeković.

Pandemija je uticala na svako dijete na ovoj planeti, rekao je šef predstavništva UNICEFa u Crnoj Gori, Huan Santander.

“Daleko više su pogođenja djeca koja su i prije pandemije bila u nepovoljnom položaju. To je jedan od ključnih nalaza izvještaja koji danas objavljujemo i koji državne vlasti moraju uzeti u ozbiljno razmatranje.

On je kazao da ovaj izvještaj ukazuje na to da je pandemija uticala na mentalno zdravlje djece.

“Gotovo polovina učenika srednjih škola  uvijek ili često je osjećala uznemirenost, anksioznost, nesigurnost ili ljutnju. Upravo iz tog razloga , UNICEF je podržao rad nacionalnih SOS linija za podršku djeci i roditeljima”, kazao je on.

On je poručio da Crna Gora treba da uključi sve zainteresovane strane u proces donošenja odluka koje utiču na njihove živote.

“Ovo je jedan od temeljnih principa Konvencije Ujedninjenih nacija o pravima djeteta, po kojem svako dijete ima pravo da učestvuje u svim stvarima koje utiču na njegov život. Stoga, pozivam nacionalne i lokalne vlasti da se redovno konsultuju sa djecom i mladima o svim politikama koje su relevantne za njihov život”, kazao je Huan Santander.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.