Nar nazivaju kraljevsko voće: Blagotvorna poslastica koja svojim mineralima parira mesu
Ilustracija

Nar nazivaju kraljevsko voće: Blagotvorna poslastica koja svojim mineralima parira mesu

Ako želite da smršate, oslobodite se holesterola i uravnotežite hormone, svakoga dana jedite nar.

Nar se naziva kraljevskim voćem, ali ne zbog "krune” koju ima na vrhu, već zbog svog jedinstvenog sastava i ogromnog broja korisnih svojstava. Nar se često koristi u medicinske svrhe. Ovo voće sadrži čitav vitaminsko-mineralni kompleks, koji ima nevjerovatan efekat na ljudski organizam. Ispostavilo se da sok od nara sadrži čak 15 vrsta aminokiselina, od kojih se 6, osim u naru, nalazi još samo u mesu. Dakle, ako odlučite da se odreknete mesnih proizvoda, iz nara možete dobiti supstance neophodne za zdravlje.

Kako nar pomaže našem tijelu?

Poboljšava nivo hormona

Pokazalo se da sjemenke nara sadrže ulja koja obnavljaju hormonsku ravnotežu u ijelu. Ovo voće bi trebalo posebno da vole žene, jer ublažava bolove tokom menstruacije, ublažava glavobolju i pomaže kod menopauze.

Djeluje kao prirodni insulin

Nar je veoma koristan kod dijabetesa. Pola kašičice soka od nara 4 puta dnevno snižava nivo šećera u krvi.

Povećava hemoglobin

Ljudima sa anemijom preporučuje se da piju pola čaše razblaženog soka od nara 3 puta dnevno tokom 30 mjeseci 30 minuta prije obroka.

Dezinfikuje usnu duplju

Kora nara ublažava bolove i dezinfikuje grlo i usta kod stomatitisa, faringitisa i upale grla.

Smanjuje pritisak

Nar je neophodan i hipertoničarima, jer može sniziti krvni pritisak bez negativnih posljedica po organizam. Ovo voće takođe ima umirujuća svojstva. Da biste smirili nervni sistem, oslobodili se nesanice i anksioznosti, potrebno je piti čaj sa dodatkom osušenih membrana nara.

Poboljšava pamćenje

Pokazalo se da konzumiranje 8 ml soka od nara dnevno tokom četiri nedelje značajno poboljšava indikatore verbalne i vizuelne memorije.

Ublažava upale

Kod bolesti bubrega, jetre, zglobova, očiju, ušiju i genitalija, ljekari preporučuju upotrebu kore nara. Za pripremu uzmite 2 kašike isjeckane kore nara, prelijte sa 1 šoljom vrele vode i kuvajte tečnost na šporetu 30 minuta. Zatim čaj procijedite i dodajte još malo ključale vode. Koristite ovaj lijek 2-3 puta dnevno – 50 ml pola sata prije obroka.

Smanjuje glad

Samo 1 čaša soka od nara dnevno pomaže vam da održite težinu zbog svoje sposobnosti da produži sitost. Naučnici tvrde da su za ovaj efekat zaslužni polifenoli sadržani u soku, koji su poznati po svojoj sposobnosti da suzbijaju apetit, pišu na sajtu City Magazine.

Štiti od bolesti kardiovaskularnog sistema

Redovna konzumacija nara značajno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Takođe, 0,5 ml soka od nara 3 puta dnevno štiti od srčanog i moždanog udara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.