Tona kokaina namijenjena Balkanskom kartelu zaplijenjena u Kolumbiji
Ilustracija

Vrijednost oduzete robe 75 miliona eura

Tona kokaina namijenjena Balkanskom kartelu zaplijenjena u Kolumbiji

Kolumbijska policija zaplijenila je u luci Buenaventura tonu kokaina, koja je bila namijenjena Balkanskom kartelu radi distribucije u zapadnoj Evropi. Prema izvještaju kolumbijskih medija, da je droga stigla do zapadne Evrope, imala bi vrijednost od 75 miliona dolara.

Kako je prenio "caracol.com.co", Uprava za borbu protiv šverca narkotika u saradnji sa Tužilaštvom, rutinskom inspekcijom u luci Buenaventura, uočila je kontejner sa robom od krzna i kože koja je imala nedosljednosti u pečatima. Roba je došla iz luke Gvajakil, Ekvador. Destinacija broda je, kako se navodi, bila Bugarska.

"Prema preliminarnoj istrazi, ovu drogu je trebalo da dobije Balkanski kartel iz Evrope i distribuira je u zemlje poput Italije, Francuske i Njemačke, gde bi ovaj tovar koštao oko 75 miliona dolara", naveo je kolumbijski "caracol.com.co". 

Kako je Portal RTCG već prenio, Ekvador je posljednjih godina postao sigurna enklava za djelovanje evropskih švercera droge, naročito Albanaca, Crnogoraca, Španaca, Grka, Holanđana i Belgijanaca. To je naveo ekvadorski list "Primicias".

Između 2017.godine i 2021. godine, prema migracionim izvještajima, u tu zemlju je ušao 721 Albanac, 1.053 Bjelorusa, 3.111 Grka i 192 Crnogorca.

Prema navodima "Primiciasa", procjenjuje se da 30 odsto njih dolazi zbog šverca droge, a nastanili su se u zatvorenim zonama luke Gvajakila. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.