Konatar: Memorandum nije
Konatar i Joković, Foto: Pobjeda

"Nećemo Vladu sa DPS-om"

Konatar: Memorandum nije "adio" aktuelnoj Vladi; SNP: Veliko doviđenja Zdravku Krivokapiću

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar kazao je da Memorandum o saradnji, koji su postpisali njegova partija, SNP, Savez građana Civis i manjinske partije, nije "adio" aktuelnoj Vladi.

"Ovaj sporazum jeste novi kvalitet na političkoj sceni. Imamo partije većine koje potpisuju sporazum sa predstavnicima političkih partija koje su trenutno u opoziciji. Oni koji napadaju ovaj Memorandum zaboravljaju da smo mi ranije pozivali na dogovore i prevazilaženje podjela", rekao je Konatar u emisiji "Načisto" na TV Vijesti.

Prema njegovim riječima, konstrukciona falinka je to što u Vladi nisu manjine.

"Mi smo i dalje podijeljeno društvo i mi smo sagledali što su potrebe Crne Gore, a to su pomirenje i građanje mostova saradnje", dodao je Konatar.

Na pitanje da li su krijući od Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore dogovorili potpisivanje Memoranduma, Konatar je odgovorio odrično.

"Svako sam bira svoje društvo. Nijesu ni kolege iz DF-a i Demokrata obavijestile nas kad su potpisivale njihov istorijski sporazum. Ja sam i tad pozdravio taj sporazum. Neko mora napraviti bazu i pokrenuti voz"; dodao je Konatar.

Na isto pitanje predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao je da njegova partija nije dužna da ikome podnosi izvještaje i objašnjava šta će učiniti.

"Bili smo u koaliciji "Za budućnost Crne Gore", ali mi smo SNP, stariji od DF-a i bilo koje druge partije. Ovo je iskorak, poruka domaćoj i međunarodnoj zajednici. Crna Gora više nije ista. Mi želimo pomirenje u Crnoj Gori na temeljima vrijednosti koje su opšte prihvaćene svima", poručio je Joković.

On je istakao da Memorandum potpisan zbog buduće Vlade.

"Zbog buduće Vlade u kojoj treba da budu nacionalne manjine. Što se tiče SNP-a veliko doviđenja Zdravku Krivokapiću", poručio je Joković.

Joković: Nećemo rušiti Vladu sa DPS-om

Na pitanje da li je bilo priče ko bi bio novi premijer Crne Gore, Joković je odgovorio da nije bilo ni riječi s kim će i kako praviti vladu i ko će biti premijer.

"Mi želimo da ostane pova parlamentarna većina pojačana sa manjinama", rekao je Joković.

Joković je rekao da, otkad su Demokrate izašle iz SNP-a, ne izjašnjavaju se ni koja su nacija, ni koja crkva.

"Kod njih je nastupila posebna nervoza kad je SNP u međunarodnoj zajednici prepoznata kao faktor stabilnosti. To više nije koalicija "Mir je naša nacija", već "Nemir je naša nacija", rekao je Joković.

On je poručio da SNP neće sa DPS-om ili bilo kim rušiti Vladu Zdravka Krivokapića.

"Volim bih da koalicija "Za budućnost Crne Gore" sjedne i da 21 glas bude za nepovjerenje Vladi i ko god hoće neka glasa za tu inicijativu", rekao je Joković.

Ibrahimović: Ne znam da li Memorandum vodi manjinskoj vladi

Predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović rekao je da Memorandum o saradnji poziva na razgovor i pomirenje.

"Zasigurno su pred Crnom Gorom bolji dani", naveo je Ibrahimović.

Na pitanje da li je BS-u u redu ostane ova aktuelna većina sa manjima u Vladi, Ibrahimović je rekao da ne zna da li će ovo prerasti u manjinsku vladu, ali smatra da je ona rješenje.

"Vjerujem u sazrijevanje svih partija i procesa u Crnoj Gori. Ukoliko partije podržavaju ovaj Memorandum o saradnji i građansku, antifašističku, multietničku Crnu Goru svi su dobrodošli", poručio je Ibrahimović.

Krapović: Memorandum bez stava

Dragan Krapović iz Demokratske Crne Gore rekao je da nije detaljno pogledao ovaj dokument, ističući da sve partije imaju taj sadržaj zapisan u programima. On je ovaj sporazum nazvao Memorandumom bez stava o ključnim pitanjima.

"Pitali ste da li ovaj Memorandum vodi ka stvaranju nove Vlade - gospodin Konatar je rekao ne, gospodin Joković da, a gospodin Ibrahimović ne zna, ali da bi dobro bilo razmišljati o tome. Toliko o konciznosti ovog dokumenta", rekao je Krapović.

On je pitao - ukoliko Memorandum vodi nekoj novoj Vladi, da li u njoj na bilo koji način i formi može da participira Demokratska partija socijalista (DPS)?

Konatar: Abazović i Đukanović ne razgovaraju kako zemlju da odvedu u mračni srednji vijek

Konatar je odgovorio da se ne pregovara sa liderom DPS-a Milom Đukanovićem i demantovao navode da su se on i predsjednik GP URA Dritan Abazović sastali u Dubaiju.

"Abazović i Đukanović van službenih sastanaka, nemaju neformalne sastanke na kojima razgovaraju o mračnim temama kako ovu zemlju da odvedu u mračni srednji vijek. To su optužbe koje stalno dolaze od Demokrata koje ja nikako ne mogu da shvatim. To bi bilo kao da ja pitam da li su se Bečić i Đukanović sastali u Istanbulu jer su u isto vrijeme bili tamo", naglasio je Konatar.

On je rekao da će ova Vlada sa Krivokapićem imati podršku dok god premijer poštuje odredbe sporazuma koji je potpisan.

"Do kada će to biti to nije pitanje za mene, nego gospodina Krivokapića", istakao je Konatar.

Na pitanje da li bi prihvatili podršku DPS-a, Konatar je rekao da ta partija u ovom trenutku "ovakva kakva je danas ne može biti partner nikome".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.