Učešće na međunarodnim vježbama i saradnja u oblasti sajber odbrane prepoznate kao oblasti za intenziviranje saradnje između Crne Gore i Letonije
Foto: Ministarstvo odbrane

Susret ministarke Injac sa ambasadorkom Republike Letonije

Učešće na međunarodnim vježbama i saradnja u oblasti sajber odbrane prepoznate kao oblasti za intenziviranje saradnje između Crne Gore i Letonije

Ministarka odbrane Crne Gore Olivera Injac sastala se sa ambasadorkom Republike Letonije na nerezidentnoj osnovi Agnese Kalniņa i tom prilikom razmotrile oblasti od značaja za saradnju dvije zemlje i kao i pravce njihovog budućeg unaprjeđenja.

Injac je iskoristila priliku da istakne značaj posjete Rigi, sa kolegama iz Slovenije i Sjeverne Makedonije, kojom prilikom je upriličen susret sa ministrom odbrane Republike Letonije, Artisom Pabriksom, kao i obilazak baze Adaži i crnogorskog kontingenta angažovanog na vježbovnoj aktivnosti NATO snaga u Ojačanom prisustvu na Istoku (eFP).

Injac je informisala ambasadorku da je nedavno, u sklopu slovenačke jedinice, na angažovanje u eFP upućen VII crnogorski kontingent.

Injac se osvrnula na kompleksnost bezbjednosnih izazova današnjice, te ukazala na potrebu za zajedničkim, mirnim djelovanjem u cilju pružanja adekvatnog odgovora na iste.

Imajući u vidu da hibridne prijetnje postaju globalni izazov i da u sve većoj mjeri utiču na političke tokove, istaknuta je saradnja sa NATO Centrom izvrsnosti za strateško komuniciranje, koji pruža podršku saveznicima u razvijanju nacionalnih sposobnosti.

Takođe, zajedničko učešće na međunarodnim vježbama, kao i saradnja u oblasti sajber odbrane, prepoznate su kao oblasti koje daju prostora za intenziviranje saradnje, a sve u cilju povećanja interoperabilnosti nacionalnih odbrambenih kapaciteta.

Ambasadorka Kalniņa potvrdila je spremnost Letonije da, Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore i ubuduće pruža podršku na putu osnaživanja institucionalnih kapaciteta i sposobnosti.

Naglasila je značaj bilateralne saradnje u cilju suprotstavljanja aktuelnim izazovima, jačanja nacionalnih kapaciteta i kontinuiranog intenzivnog ulaganja na polju odbrane.

Ona je istakla podršku Republike Letonije daljem progresu Crne Gore na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Sagovornice su apostrofirale nužnost pružanja zajedničkog doprinosa zemalja saveznica kolektivnom sistemu bezbjednosti, te, u skladu sa tim, istakle značaj obostrane posvećenosti jačanju odbrambene saradnje Crne Gore i Republike Letonije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.