Obilne sniježne padavine ugrožavaju opstanak amurskog tigra
Ilustracija

Obilne sniježne padavine ugrožavaju opstanak amurskog tigra

Ekstremne sniježne padavine na krajnjem istoku Rusije dodatno ugrožavaju već ugroženog amurskog tigra, najveću divlju mačku na planetu, objavila je organizacija World Wildlife Fund for Nature (WWF).

Zbog neuobičajeno dubokog snijega, tigrovi i druge divlje životinje poput jelena i divljih svinja teško mogu pronaći hranu.

"Sniježni pakao“ postaje smrtonosna opasnost, navode u WWF.

Već na početku zimske sezone na nižim nadmorskim visinama ima od 50 do 80 centimetara dubokog snijega, dok ga u višim ima više od jednog metra.

Mnoge životinje ne mogu se probiti kroz ovaj debeli sniježni pokrivač. "Krivolovci su već iskoristili vanrednu situaciju i krenuli u ilegalni lov“, rekao je Markus Radi, ruski službenik i autor projekta u WWF-u Njemačka.

Takođe se boji da će se kontakti s ljudima povećati jer bi se tigrovi i druge divlje životinje mogle spustiti u naseljena područja u potrazi za hranom.

Lokalno stanovništvo već primjećuje porast aktivnosti velikih mačaka.

Timovi stručnjaka prate situaciju u posebno pogođenim regionima Habarovsk i Jevrejskaja. Oni bi trebalo da pomognu da se minimiziraju kontakti s ljudima.

Prema WWF-u, tigrovi bi trebalo da jedu oko 10 kilograma mesa dnevno. Broj amurskih tigrova u Rusiji, koji su posebno strogo zaštićeni i ugroženi od krivolovaca, procjenjuje se na oko 540.

Žive uglavnom u Amurskoj regiji na krajnjem istoku Rusije, nedaleko od obale Tihog okeana.

Krivolovcima prijeti kazna do četiri godine zatvora i velike novčane kazne ako ilegalno love životinje.

Ruska policija pronašla je tigra ubijenog u šumi u regiji Primorje krajem novembra.

Istražitelji su nakon pregleda rane od metka pokrenuli krivični postupak.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.