Kopenhagen je najbezbjedniji svjetski grad

Kopenhagen je najbezbjedniji svjetski grad

Kopenhagen je najbezbjedniji svjetski grad, prema indeksu koji je objavio "Ekonomist intelidžens junit'' iz Londona, u kojem je rangirano 60 međunarodnih odredišta na osnovu digitalne, zdravstvene, infrastrukturne i lične bezbjednosti, kao i zaštite okoline, što je nova kategorija uvedena ove godine.

Kopenhagen je prvi put proglašen najbezbjednijim gradom na svijetu, postigavši 82,4 boda od 100.

"Jedan od ključnih faktora koji Kopenhagen čine tako sigurnim gradom je njegova niska stopa kriminala, koja je trenutno na najnižem nivou u više od decenije", kaže gradonačelnik Kopenhagena Lars Vajs, prenosi Tanjug.

"Kopenhagen takođe karakteriše velika društvena kohezija i relativno mali jaz u bogatstvu. To je mješoviti grad u kojem se i pomoćnica za čišćenje i direktor susrijeću u lokalnom supermarketu i imaju djecu u istoj školi", dodao je.

Kanadski Toronto zauzeo je drugo mjesto s 82,2 boda, dok je Singapur treći sa 80,7 bodova.

Iako je Sidnej zauzeo četvrto mjesto sa 80,1 bodom, australijski grad bio je na vrhu kategorije digitalne bezbjednosti, dok je Tokiju dodijeljeno 80 poena, čime je japanski grad pao na peto mjesto.

Holandski Amsterdam je šesti, dok je novozelandski Velington zauzeo sedmo mjesto. Melburn je na osmom mjestu, dok je švedski Stokholm deseti. Na dnu liste su nigerijski Lagos, egipatski Kairo, venecuelanski Karakas, pakistanski Karačhi i Jangon u Mjanmaru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.