Pola šolje oraha dnevno smanjuje loš holesterol u krvi
Ilustracija

Pola šolje oraha dnevno smanjuje loš holesterol u krvi

Konzumiranje oko pola šolje oraha svaki dan tokom dvije godine snizilo je nivo LDL holesterola, poznatog i kao "loš holesterol", pokazalo je novo istraživanje objavljeno u vodećem časopisu Američkog udruženja za srce - "Circulation".

Istraživanje koje je pokazalo ovaj efekat oraha na holesterol odnosi se na starije odrasle osobe.

Konzumiranje oraha dovelo je do smanjenja ukupnog broja LDL čestica povezanih sa aterosklerozom, koja se javlja kao posljedica nakupljanja masnih naslaga u arterijama, prenosi Science Daily.

Doktor Emilio Ros, jedan od autora istraživanja, istakao je brojne prednosti konzimiranja oraha:

"Orasi imaju optimalan sastav hranljivih supstanci, uključujući značajne količine alfa-linolenske kiseline, biljne omega-3 masne kiseline, polifenola i fitomelatonina. Redovno konzumiranje oraha ne samo da može da smanji nivo LDL holesterola, već može i da učini LDL čestice manje sklonim "ulasku“ u arterije“.

U ovom istraživanju učestvovalo je 636 osoba starosti od 63 do 79 godina.

Oko 32 odsto njih uzimalo je statine, ljekove za smanjenje povišenog krvnog pritiska, što je tipično za ovu populaciju. Jedna grupa nije konzumirala orahe, dok je druga dodavala polovinu šolje oraha u svoje svakodnevne obroke.

Oni učesnici koji su konzumirali orahe smanjili su nivo LDL holesterola u proseku za 4,3 miligrama po decilitru (mg/dl), a ukupni holesterol u proseku za 8,5 mg/dl. Takođe su smanjili i broj ukupnih LDL čestica za 4,3 odsto, a malih LDL čestica za 6,1 odsto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.