Blažić: O razrješenju Đukanovića Skupština daje konačan sud
Đorđije Blažić

"Opoziv naš Ustav ne prepoznaje, ali je je razrešenje moguće ukoliko predsjednik ne slijedi politiku Vlade."

Blažić: O razrješenju Đukanovića Skupština daje konačan sud

Povodom najave predsjednika Crne Gore da će, ukoliko se ne odsutane od ustoličenja mitrpolita u Prijestonici, doći na Cetinje, SNP je pokrenula pitanje opoziva predsjednika. Dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić pojašnjava da Ustavni sud utvrđuje da li je u konkretnom slučaju predsjednik povrijedio Ustav, ali bez obzira na njegovu odluku Skupština o razrješenju daje konačnu riječ, što je za Blažića apsurd.

Nakon izjave predsjednika CG Mila Đukanovića da će 5. septembra doći na protest na Cetinje ako se ne odustane od ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u tom gradu, Socijalistička narodna partija uputila je kolegama iz parlamentarne većine inicijativu za njegov opoziv.

"Očigledno kršenje Ustava od strane trenutnog predsjednika Crne Gore dovoljan su razlog da konačno sasiječemo politiku podjela, mržnje i sukoba u Crnoj Gori, koju personifikuje Milo Đukanović", ističe se u saopštenju SNP.

Opoziv naš Ustav ne prepoznaje, ali je je razrešenje moguće ukoliko predsjednik ne slijedi politiku Vlade.

“Može li doći do toga da predsjednik države ne predstavlja u skladu sa utvrđenom javnom politikom Vlade - može. Ali u toj situaciji se ulazi u drugu zonu, ne u zonu opoziva, jer ne postoji taj institut, ali postoji institut pravne odgovornosti”, kaže profesor Đorđije Blažić, dekan Fakulteta za državne i evropske studije.

Proceduru razrešenja šefa države zbog kršenja Ustava može pokrenuti Skupština, na predlog najmanje 25 poslanika, ali Ustavni sud utvrđuje, da li je bilo kršenja. Ipak posljednju riječ daje Skupština što je apsurd za Blažića.

“Ustavni sud utvrdi da je Đorđije Blažić predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, a Skupština neće da ga razriješi. Ustavopisci ovog Ustava radili su sve da zaštite sebe da ne budu odgovorni”, naveo je Blažić.

Demokrate su poručile da podrška inicijativi SNP-a za razrešenje predsjednika nije sporna ali je, kako kažu, ishod upitan zbog toga što je, dodaju oni, čast izuzecima, Ustavni sud politički obojen u korist Demokratske partije socijalista.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.