Đukanović: Ustoličenje Joanikija dat prevelik značaj, nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju
'Nemoguće je takve poslove i aktivnosti obaviti na silu'

Đukanović: Ustoličenje Joanikija dat prevelik značaj, nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je da je intronizaciji (ustoličenje) mitropolita Joanikija na Cetinju dat neprimjereno veliki značaj u državi koja je multivjerska, sekularna i evropska.

"U dužem vremenskom periodu, prije ovog događaja, sa raznih adresa iz države Srbije i iz državnog rukovodstva, iz beogradske Patrijaršije moglo se čuti puno neprimjerenih riječi na račun Crne Gore i na račun Crnogoraca. Te riječi, naravno, nigdje u Crnoj Gori nijesu doživljene i nijesu mogle biti doživljene do kao vrijeđanje naše države, kao pokušaj nipodaštavanja i negiranja Crne Gore i crnogorskoga nacionalnoga, vjerskoga i kulturnoga identiteta", kazao je Đukanović.

Dodaje da su te okolnosti kako navodi nažalost, doprinijele da ovo pitanje dobije mnogo više politički karakter, nego što mu pripada, da zbog te naglašene politizacije postane i pitanje koje se procjenjuje kao bezbjednosno osjetljivo u Crnoj Gori i da danas zaokuplja, dominantno zaokuplja pažnju ukupne crnogorske javnosti.

"Sve to čemu smo prisustvovali događalo se, rekao bih, uz neskriveno falsifikovanje činjenica i istorijskih fakata kojima se želi opravdati kurs velikodržavne politike, koja se sa raznih adresa države Srbije u kontinuitetu provodi prema Crnoj Gori. Takva politika je, nažalost, dovela do toga da u jednoj posebno senzibilnoj javnosti, kakva je cetinjska javnost, se to doživi kao završni pokušaj sramoćenja Crne Gore i crnogorske Prijestonice", izričit je Đukanović.

Poručuje da je to nešto što bi crkveni velikodostojnici morali znati i morali poštovati, da se njihova misija ne može ostvariti ukoliko ne pokažu dužno poštovanje prema državi u kojoj žele tu misiju da obave.

"Kako njihova crkva, tako i oni pojedinačno. I jako dobro znamo da vladike Srpske pravoslavne crkve kada to žele, umiju to da urade. Ne idimo dalje, podsjetimo se divnog odnosa koji se i danas iskazuje na relaciji između aktuelnog patrijarha pravoslavne crkve Srbije i države Hrvatske. Rekao bih da bi takva praksa morala još više da obavezuje novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve na Cetinju, imajući u vidu njegovo cjeloživotno i duhovno iskustvo", poručio je Đukanović.

Naglašava da se to nije dogodilo i da građani danas prisustvuju očigledno teškim posledicama i nerazumijevanju u jednom značajnom dijelu crnogorske javnosti prema namjeri da se intronizacija mitropolita Joanikija dogodi u Cetinjskom manastiru.

"Ja mislim da je veoma važno da svi shvatimo da je nemoguće takve poslove i takve aktivnosti obaviti na silu. Posebno ih nije moguće obaviti na silu na Cetinju, gdje ništa nije moguće uraditi na silu što ugrožava državno i nacionalno dostojanstvo Crne Gore i Crnogoraca. Mislim da to moraju razumjeti svi. To mora razumjeti novi mitropolit, to mora razumjeti beogradska Patrijaršija, to moraju razumjeti državno politički autoriteti i u Srbiji i u Crnoj Gori. Posebno, rekao bih, u Crnoj Gori gdje smo kao državno rukovodstvo u obavezi da blagovremeno registrujemo takav neadekvatan odnos sa bilo koje međunarodne adrese prema Crnoj Gori i da uložimo napor da takve aktivnosti ne proizvedu štetna dejstva po državu Crnu Goru. Posebno da ne otćutimo takvu politiku prema Crnoj Gori, a kamoli da bilo ko iz džavnog rukovodstva doprinese da se takvi zlokobni naumi prema Crnoj Gori i ostvare", istakao je Đukanović.

Čini mu se jedino realnim da sa svoje adrese uputi apel da nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita Srpske pravoslavne crkve na Cetinju i u Cetinjskom manastiru. Misli da je pametno izmjestiti taj događaj iz Prijestonice, da je pametno obaviti to na neko drugom mjestu u Crnoj Gori, u nekom od brojnih hramova Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

"Čini mi se da bi to bio jedino odgovoran odnos prema Crnoj Gori i prema njenim nacionalnim interesima, prioritetno prema njenoj stabilnosti, prema potrebi očuvanja multinacionalne i multivjerske harmonije i dostizanju željenog nivoa dobrosusjedstva. Mislim da bi jedino takav pristup bio dobar zalog za ono što želimo u budućnosti. A u budućnosti želimo da svaki građanin Crne Gore, uključujući i Crnogorce i Srbe, nesmetano i ravnopravno uživa svoja građanska prava, da nesmetano ostvaruje svoje vjerske slobode, da to rade na način koji neće proizvoditi tenzije u međusobnim odnosima, na način koji će značiti puno uvažavanje države, koja nam je zajednička i u kojoj svi živimo, jer jedino tako možemo doprinositi ukupnom međunacionalnom i međuvjerskom skladu, koji je neophodna pretpostavka za ostvarivanje ambicioznih razvojnih, demokratskih i ekonomskih ciljeva", istakao je Đukanović i izrazio nadu da će  apel čuti i uvažiti oni koji treba da ga uvaže.

"Upućujem ga zaista sa osjećajem izuzetne odgovornosti za očuvanje mira, stabilnosti i šanse za dalji prosperitet Crne Gore. Kao što znate, ja sam i danas na Cetinju sa namjerom da doprinesem onome što nam je zajednički zadatak. U ovom slučaju afirmaciji crnogorske spoljne politike i afirmaciji međunarodnog rejtinga koji naša zemlja ima. Nadam se da neću biti u situaciji, a moraću da budem u toj situaciji, ukoliko se ovaj apel ne uvaži, dakle da 5. na Cetinju i sam budem prisutan. Dakle, tamo gdje je cijelo Cetinje, kao naša Prijestonica, tamo gdje je većinska Crna Gora i gdje se brani čast i dostojanstvo naše države", zaključio je Đukanović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.