MVP: Građani CG da se jave ako se nalaze u Avganistanu
Foto: Beta/AP

MVP: Građani CG da se jave ako se nalaze u Avganistanu

Nakon što su Talibani preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Avganistana, desetine građana iz našeg regiona čeka evakuaciju iz te zemlje, ali do sada nema registrovanih građana Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Prema informacijama Ministarstva vanjskih poslova, u Avganistanu nema crnogorskih državljana.

"Mi smo u komunikaciji sa našim kolegama iz Ambasade Srbije u Nju Delhiju, koja pokriva Avganistan na nerezidentnoj osnovi, i oni su nas obavijestili da se do ovog trenutka nijedan crnogorski državljanin nije obratio za pomoć", kazala je za TVCG Maja Đurđić iz Ministarstva vanjskih poslova, prenosi RTCG.

Države evakuišu svoje osoblje i državljane iz Avganistana dok smanjuju prisustvo u zemlji ili u potpunosti zatvaraju ambasade nakon što su talibani proglasili pobjedu 15. avgusta pošto su zauzeli glavni grad Kabul.

"Imajući u vidu vrlo složenu situaciju u Avganistanu, želimo da apelujemo na naše građane, ako se nalaze u Kabulu, da se direktno obrate Ministarstvu vanjskih poslova na telefon i mejl koji su dostupni na našem veb sajtu", kazala je Đurđić i dodala da će, ukoliko bude novih informacija, blagovremeno informisati javnost.

Inače, desetine država pozvale su sve strane uključene u dešavanja u Avganistanu da "poštuju i omoguće" odlazak stranih državljana i Avganistanaca koji žele da napuste zemlju.

Vlada SAD i druge zemlje poput Austrije, Velike Britanije, Kanade, Njemačke, Španije, navode da "oni na pozicijama moći i vlasti širom Avganistana snose odgovornost za zaštitu ljudskih života i imovine, kao i za trenutnu obnovu bezbjednosti i javnog reda".

U istom saopštenju se podvlači da avganistanski narod zaslužuje da živi u bezbjednom okruženju i sa dostojanstvom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.