Pavićević: Razočarao me ovaj koncept ekspertske Vlade, iskrenim razgovorima do rješenja političke krize
Srđan Pavićević

"Platili smo preskupu cijenu mladosti i ljepote u politici ne treba to ponavljati"

Pavićević: Razočarao me ovaj koncept ekspertske Vlade, iskrenim razgovorima do rješenja političke krize

Značajnom broju ministara u Vladi Crne Gore još uvijek nedostaje iskustvo da bi ih nazvali ekspertima jer se to ne postaje samo obrazovanjem, već i radnim iskustvom, kazao je u intervjuu Pobjedi predsjednik Saveza građana CIVIS Srđan Pavićević.

Ideja ekspertske Vlade, kako je naveo, autentična je zamisao CIVIS-a koju je prvo prihvatila koalicija Crno na bijelo a kasnije i pobjednička koalicija. Pavićević međutim kaže da ga je, sve što se kasnije događalo i kako je ta ideja realizovana, prilično razočaralo.

Poslanik koalicije Crno na bijelo ocjenjuje i da se napredak u pregovorima vladajuće većine može riješiti direktnim, pristojnim i odgovornim dijalogom.

Pavićević je upitan kako vidi rješenje trenutne krize izvršne i zakonodavne vlasti, posebno nakon oštrih riječi koje prethodnih dana razmjenjuju premijer i predstavnici Demokratskog fronta?

Poručuje da svi vide veliku disharmoniju između izvršne vlasti - Vlade i dijela zakonodavne vlasti DF-a.

"Mislim da njihovo duboko nerazumijevanje proističe izpogrešnih i nedogovorenih očekivanja. Naime, i jedan i drugi subjekt su 'prisvojili' rezultate izbora, ne priznajući onom drugom adekvatne i istinite zasluge. U politici, kao uostalom i u životu, polovični, nedovršeni i neprincipijelni dogovori, se vrate kao bumerang i zapljusnu vas svom silinom i snagom, upravo onoga što se nijeste dogovorili... Iskreni i direktni razgovori su jedini put izlaska iz ovakvih situacija. Da li će pomenuti subjekti imati snage za tako nešto, vidjećemo", pojasnio je Pavićević.

Iz Demokratskog fronta najavili su za jesen i proteste protiv Vlade. Iz Evropske unije su poručili da ti protesti ne bi doprinijeli jačanju institucija i reformama koje se očekuju.

Upitan je kako bi on objasnio građanima i biračima to što faktički vlast protestuje protiv vlasti, što je dosad nezabilježeno u našoj političkoj praksi?

"Nisam siguran da vam mogu precizno odgovoriti. Naime, pojava da kao dio vlasti javno protestujete protiv te iste vlasti je više nego čudna! Ne znam da li postoje primjeri u uporednoj političkoj praksi novijeg vremena. Zasebno posmatrano, imam razumijevanje za određene zahtjeve i stavove i jedne i druge strane, ali sam sasvim siguran da samo direktnim, jasnim, pristojnim i odgovornim dijalogom se može postići napredak. Sve ostalo, sa obje strane, smatram nezrelim i neozbiljnim, jednostavno nedoraslim ponašanjem za ovaj izuzetno osjetljivi i ozbiljni trenutak", kazao je Pavićević.

Lideri parlamentarne većine održali su tri sastanka na kojima se raspravljalo o rekonstrukciji Vlade. Nakon tih razgovora čini se da stavovi nijesu približeni.

Pavićević je komentarisao to da li je dogovoren nastavak dijaloga ili se od toga odustalo nakon što je Front najavio proteste?

"U pravu ste, desila su se tri sastanka i lično sam ubjeđenja da treba uvijek razgovarati. Mislim da ta vrata nijesu potpuno zatvorena i mi 'de fakto' do rješenja možemo doći samo razgovorom. Onog momenta, ako se to desi, pa razgovori budu potpuno iscrpljeni bez ikakvog prihvatljivog dogovora, preostaje nam samo jedna, društveno-demokratski prihvatljiva alternativa, a to su novi izbori! Ali i poslije njih slijedi šta - razgovori! Zbog toga apelujem na sve aktere javne političke scene da budu razumni, odgovorni i konstruktivni, jer u suprotnom šalju veoma ružnu i neozbiljnu sliku o sebi i dovode stanovništvo u nedoumicu o tome šta, kako i sa kim dalje", izričit je Pavićević.

I prije nego je Vlada konstituisana Pavićević je imao određene rezerve, ne zbog koncepta ekspertske Vlade koji i sam podržava, već zbog načina odabira kandidata za funkcije.

Sada nakon više od pola godine mandata Pavićević je ocijenioda je Vlada pokrenula dosta aktuelnih problema i pitanja, ali da je u svjetlu dinamike procesa previše troma.

Novinari Pobjede su ga upitali koji je, prema njegovom mišljenju, najbolji model za prevazilaženje krize, rekonstrukcija postojeće ili izbor nove Vlade u okviru iste većine?

"Da, tako je bilo. Vlada eksperata je autentična ideja CIVIS-a, koju je kao koalicionu platformu, zajedno sa konceptom meritokratije, prihvatila koalicija Crno na bijelo. U postizbornim liderskim pregovorima, tu ideju je prihvatila i kompletna pobjednička grupacija. Međutim, ono što se kasnije događalo i kako je nažalost ta ideja realizovana, mene je prilično razočaralo! Vlada eksperata je morala da bude platforma svih nas i mandatara i pobjedničke koalicije. Kao prvo, pojam eksperta je prilično relaksirano shvaćen. Ja sam tim povodom reagovao više puta u javnosti, a u direktnom razgovoru i u plenumu, tadašnjem mandataru jasno stavio do znanja da je njegovo i moje poimanje eksperta jako udaljeno. Po nama, ekspert se ne postaje samo obrazovanjem, nego i radnim iskustvom, koje mora obilovati jasnim, velikim i nedvosmislenim uspjesima u radu u kontinuitetu. Tek kada poslovno-profesionalno djelanje u protoku vremena, jasno afirmiše vaše vrhunsko obrazovanje, e tek tada se stvaraju uslovi da se neko 'krsti' ekspertom! Što se tiče većine sadašnjih ministara, smatram da pored zavidnog obrazovanja, jednom značajnom broju još uvijek fali iskustvo, koje ne bi trebalo 'pabirčit' na poziciji ministara. Možda savjetnika, članova kabineta, odličnih i pouzdanih članova raznih timova, ali ne još uvijek na poziciji ministara! Jednostavno, još uvijek su mladi i neiskusni. Platili smo preskupu cijenu mladosti i ljepote u politici da smatram, ne treba ponovo! Druga bitna stvar je što je tadašnji mandatar, ne shvatajući zaslugu svih ostalih iz pobjedničke grupacije i specifičnosti trenutka, krenuo poslije mnogo neslaganja, da pravi Vladu sam. Lično mislim, da je pored pogrešne definicije eksperta, to bila druga značajna greška, koja je generisala nesporazume i zbog koje danas imamo jednu više nego apsurdnu poziciju Vlade i pobjedničke većine! Name, mišljenja sam, da su ministri-eksperti morali naći mjesto u Vladi po želji, mišljenju i dogovoru sve tri koalicije, manje više na ravnopravnim osnovama. I tada bi to bila zajednička Vlada eksperata sve tri koalicije i mandatara i sigurno ne bismo došli u današnju situaciju", pojasnio je Pavićević i kazao da ipak završenom poslu mane nema.

Od početka rada Vlade najviše kritika upućeno je na rad ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić. I savez "Crno na bijelo“ u kojem je Pavićević je kritikovao određena postavljenja direktora u školama, dok je opozicija najavila pokretanje interpelacije.

Upitan je da li bi, ukoliko to pitanje dođe na dnevni red, podržali smjenu ministarke Bratić?

"Mi jesmo imali komentare na rad ministarke Bratić, ali u principijelnoj ravni. Konkretno, nemamo ništa lično protiv gospođe Bratić. Smatramo veoma nespretnim i nesretnim rješenje u kome su se četiri resora - nauka, obrazovanje, kultura i sport našla pod krovom jednog Ministarstva. Po nama ovo Ministarstvo bi moralo biti razdvojeno na najmanje dva. Posebno akcenat stavljamo na kulturu i obrazovanje, kao dva veoma značajna resora za svaku državu, a pogotovo za Crnu Goru u ovom trenutku njenog postojanja. Ovim resorima, posebnim, ili u sklopu jednog Ministarstva, morao bi upravljati neko ko je nedvosmisleni i dokazani intelektualni autoritet! Neko čiji su vidici veoma široki i kojima može da obuhvati cjelokupan istorijsko-sociološko-politički kontekst. Taj neko bi, po nama, trebao da povezuje, gaji, njeguje sve ono što nam je zajedničko i što nas, ovako podijeljene, spaja i harmonično sinergizuje sa samima sobom i sa Evropom, a da radi sa puno senzibiliteta na 'istorizaciji' podjela! Obrazovanje i kultura zajedno stvaraju i insistiraju na novim društvenim i kulturnim vrijednostima, koje moraju da nas povezu sa okruženjem i svijetom, a ne da nas ‘autizuju’ i hermetizuju u okvire paganske naseobine, koja postaje neopoziva provincija balkanske provincije! Mislimo da imamo takve ljude, samo ih treba naći i privoljeti da se prihvate velikog i teškog posla", rekao je Pavićević.

Izbor članova Tužilačkog savjeta "maturski ispit“ za većinu

Iz Evropske unije su uoči izbora članova Tužilačkog savjeta (TS) iz redova pravnika stigla oštra upozorenja da se taj proces mora osloboditi političkog uticaja i da moraju biti izabrani nezavisni kandidati. Iako su sve članice vladajuće većine, osim Demokrata, bile za to da parlament izabere nove članove TS prošle subote do toga ipak nije došlo.

Pavićević je upitan kada očekuje da se i to pitanje riješi?

"Izbor članova TS iz redova uglednih pravnika je svojevrsni 'maturski ispit' za članove parlamentarne većine. Ovo će biti veoma značajan test, koji moramo 'položiti' sa dobrom ocjenom, ako želimo da zadržimo povjerenje razvijenog zapadnog svijeta. Monitoring njihovog budućeg rada (TS) će biti veoma akcentirana aktivnost naših evropskih prijatelja. Zato i izbor mora biti čist, odmjeren i zreo, a kandidati moraju da znaju da ih čeka jedan težak period u profesionalnom životu, koji će obilovati analizama, ocjenama i pritiscima. Svakom kandidatu, sa kojim sam razgovarao, upravo sam ovo podvukao! Mislim da smo veoma blizu krajnjeg dogovora sa najvećim stepenom razumijevanja i slaganja. Na kraju krajeva kad poštujete principe struke, a politiku ostavite po strani dogovori se mnogo lakše postižu. Mislim da ćemo tokom avgusta sve završiti", poručio je on.

Za novi talas korone zdravstvo mora biti spremno

Pavićević je upitan kako kao ljekar i predsjednik Odbora za zdravstvo i socijalno staranje vidi trenutnu epidemiološku situaciju u državi.

Na pitanje li su zdravstvene institucije spremne za novi talas korone koji možda dođe i prije jeseni, Pavićević poručuje da je epidemiološka situacija već krenula da se usložnjava.

"Cijela Evropa očekuje od septembra rast broja zaraženih, zahvaljujući novom delta soju i prilično velikoj eksploziji turizma širom Evrope u ljetnim mjesecima. Primjećujem da je jednu zavidnu relaksiranost počela da zamjenjuje jedna očigledna brižnost, što je i normalno. Naš zdravstveni sistem mora da se svrsishodno transformiše i reorganizuje, tako da udar eventualno novog talasa dočekamo spremni, sa ispravljenim greškama iz prošlog perioda. Ono na čemu mi insistiramo i na šta ja, kao ljekar, apelujem je da se stanovništvo vakciniše u što većem broju! Da se slušaju preporuke struke i da ne pokušavamo da dokazujemo da znamo ono što još uvijek niko pouzdano ne zna! Da se ne junačimo bez osnove i potrebe. I da damo zajednički doprinos da iz svega ovoga što brže i bezbolnije izađemo!", zaključio je Pavićević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.