Pedro Kastiljo novi predsjednik Perua
Pedro Kastiljo, Foto: Getty images

Pedro Kastiljo novi predsjednik Perua

Kandidat radikalne ljevice Pedro Kastiljo proglašen je pobjednikom predsjedničkih izbora u Peruu, više od mjesec dana nakon drugog kruga u kojem mu je protivkandidatkinja bila Keiko Fudžimori.

Nakon prebrojanih 100 odsto glasačkih listića, Pedro kastiljo (51) dobio je 50,13 odsto glasova, a Fudžimori (46) 49,87 odsto.

Kastiljo je dobio 44.263 glasa više od ćerke bivšeg predsjednika Alberta Fudžimorija (1990-2000).

Nešto prije zvanične objave konačnih rezultata, Fudžimori priznala je pobjedu svog protivnika jer to, kako je rekla, od nje traži "ustav kojeg se zaklela braniti“.

Protiv Keiko Fudžimori vodi se istraga za korupciju za vrijeme ranijih predsjedničkih kampanja 2011. i 2016, gdje je izgubila u drugom krugu. Već je odslužila 16 mjeseci preventivnog pritvora i mogla bi se suočiti sa 30 godina zatvora.

Kastiljo će preuzeti dužnost 28. jula kada ističe mandat sadašnjem predsjedniku Francisku Sagastiju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.