Namirnice koje podstiču prirodnu proizvodnju kolagena
Ilustracija

Namirnice koje podstiču prirodnu proizvodnju kolagena

Hrana je oduvjek imala ključnu ulogu kada je proizvodnja kolagena u pitanju. Zahvaljujući ovom proteinu koža izgleda mlađe, elastičnija je i ima bolju teksturu.

Uravnotežena ishrana koja uključuje svježu i zdravu hranu neophodna je za vaše opšte dobro. Ona je ta koja, između ostalog  održava kožu zdravom. Mladalački izgled kože povezan je sa onim što jedete, a mnogo toga se svodi na kolagen.

Kolagen je protein koji vašoj koži daje strukturu, elastičnost i pomaže u procesu starenja. Uz pomoć njega nestaje bledilo kože, a ako ga ima dovoljno bore se pojavljuju mnogo sporije, piše Pink Villa

Pojedine namirnice mogu da utiču na povećanje kolagena i to bismo trebali da imamo na umu kada biramo hranu koju ćemo konzumirati.

Piletina

Piletina sadrži vezivno tkivo zbog čega je ona primarni izvor kolagena. Pileći vrat i hrskavica bogat su izvor kolagena koji je dobar za kožu i zglobove. Dobri su i za liječenje artritisa.

Zbog toga, ukoliko jedete zdrave količine mesa u kombinaciji sa preporučenim dnevnim količinama povrća, tada vašoj koži pružate potrebne nutrijente za lijep i mladolik izgled.

Paradajz

Paradajz je bogat izvor vitamina C koji je izuzetno bitan za proizvodnju kolagena. Čak i jedna jedina upotreba paradajza u vašem jelu može doprinijeti do 30 posto proizvodnje kolagena.

Paradajz se takođe može pohvaliti velikom količinom likopena, snažnim antioksidansom koji je važan za kožu.

Bjelanca

Bjelanca sadrže vezivno tkivo koje ima ogromne količine prolina neophodnog za proizvodnju kolagena. Bjelanca je najbolje jesti za doručak.

Agrumi

Kolagen zahtijeva dosta vitamina C, a budući da su agrumi bogati vitaminom C, svakako se savjetuje da ih što više uključite u ishranu.

Agrumi poput pomorandže, grejpfruta i imuna odlični su za ljetnje dane, a od njih možete da napravite izvrsnu ljetnju salatu.

Bijeli luk

Bijeli luk se može dodati u mnoga jela tokom kuvanja, a značajan je u proizvodnji kolagena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.