Austrija: Od danas cijeli Zapadni Balkan na
Ilustracija, Foto: Epa

Austrija: Od danas cijeli Zapadni Balkan na "zelenoj listi"

Sve zemlje Zapadnog Balkana od danas se nalaze na epidemiološkoj "zelenoj" listi Austrije, čime su olakšana putovanja građanima tih zemalja i putnicima koji dolaze iz tog regiona.

Uredbom koja je od ponoći stupila na snagu, građani svih zemalja Zapadnog Balkana mogu od danas da uđu u Austriju, uključujući i kao turisti.

Do sada su samo Srbija i Sjeverna Makedonija, kao i Albanija bile na „zelenoj“ listi, a sada su to i Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo.

Putnici koji dolaze iz zemalja sa „zelene“ liste mogu da uđu u Austriju bez karantina ako posjeduju sertifikat o vakcinaciji, sa vakcinama koje je priznala Evropska agencija za lijekove (EMA) – Fajzer, Moderna, Astra Zeneka i Džonson & Džonson – i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) – kineski Sinofarm i Sinovak.

Ruski Sputnjik V austrijske vlasti ne prihvataju.

Ko ne posjeduje potvrdu o vakcinaciji mora sa sobom imati potvrdu o preležanom kovid-19, ili negativan PCR ili antigenski test. Putnici koji dolaze iz zemalja sa „zelene“ liste ne moraju da ispunjavaju elektronsku registraciju prije puta. Ukoliko putnik nema nijednu od tri navedene potvrde, on mora da se elektronski registruje prije dolaska u Austriju, i ujedno mora u karantin dok se ne testira negativno.

Novom uredbom Rusija je uvrštena u zemlje u kojima se širi novi soj korona virusa, zbog čega svi koji dolaze u Austriju nakon boravka u toj zemlji moraju u karantin. To, inače, od ranije važi za Veliku Britaniju, Brazil, Indiju i Južnu Afriku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.