Boing plaća 2.5 milijardi dolara odštete
Boing 737 Max, Foto: BBC

Kažnjeni jer je profit bio ispred iskrenosti

Boing plaća 2.5 milijardi dolara odštete

Boing se složio da plati 2,5 milijardi dolara kazni po krivičnim prijavama u SAD da je od službenika za bezbjednost sakrio informacije o dizajnu aviona 737 Maks.

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je da je firma odabrala "profit nego iskrenost", ometajući nadzor nad avionima koji su imali dvije nesreće u kojima su putnici poginuli, piše Bi-Bi-Si.

Oko 500 miliona dolara biće isplaćeno porodicama 346 poginulih putnika u nesrećama.

Boing je priznao da je ovim poravnanjem kompanija dovedena do propasti.

Izvršni direktor Boinga Dejvid Kalhun rekao je da čvrsto vjeruje da je prihvatanje ove odluke prava stvar za kompaniju, korak kojim na odgovarajući način priznaju da nismo uspjeli da ostvarimo svoje vrijednosti i očekivanja na pravi način.

"Ova presuda sve nas ozbiljno podsjeća na to koliko je važna naša obaveza transparentnosti za regulatorona tijela i posljedice sa kojima se naša kompanija može suočiti ako neko od nas ne ispuni ta očekivanja", rekao je Kalhun.

Od ukupne kazne, većina - 1,77 milijardi dolara - trebalo bi da ode onim firmama koje su kupile avione od Boinga, a koje je pogodilo prizemljavanje letjelica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.