Inspektori na terenu teško mogu da kontrolišu da li građani poštuju ili krše mjere
Ilustracija

Inspektori na terenu teško mogu da kontrolišu da li građani poštuju ili krše mjere

Inspektori na terenu teško mogu da kontrolišu da li građani poštuju ili krše mjere NKT-a, jer se događa da u jednom trenutku pravilno nose masku, a da je u sljedećem skinu, kazali su su Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša je u ponedjeljak kazao da su na sjednicama NKT-a insistirali da inspekcija strože radi.

"Insistira se i traži se da se više i strože i proaktivnije radi, međutim u ovakvoj situaciji kakva je sada, nažalost to očito izostaje. Čim to izostaje, čini mi se i više se zloupotrebljava, i ova ponašanja koja ne bi trebala da postoje dolaze do izražaja", rekao je tada Mugoša.

Iz Inspekcije su odgovorili da su inspektori Uprave zajedno sa drugim službama i uz asistenciju policije kontrolisali teren, te da ne mogu kod osoba da se zadrže čitav dan da bi vidjeli da li će se mjere poštovati.

Oni su naglasili da je to teško ispratiti sa postojećim kadrovskim kapacitetima, te da u saradnji sa kolegama iz lokalne uprave i službenicima Uprave policije uspijevaju da organizuju nadzor u određenoj mjeri.

"Moramo imati u vidu da inspektori i pored kontrolisanja pridržavanja mjera NKT-a imaju i svoje redovne i planirane aktivnosti, i da je sa postojećim kadrovskim kapacitetima teško ispratiti situaciju na terenu", kazali su oni.

Uprava je istakla da nemar pojedinaca pravi veliki pritisak na sve institucije sistema, pa su pored udara na cjelokupno zdravstvo na udaru i inspekcije "koje u kontinuitetu rade u pojačanom nadzoru svih ovih mjeseci uključujući dane vikenda i rad u večernjim časovima".

Apelovali su na privredne subjekte i građane da poštuju mjere kako bi se zajedničkim snagama spriječilo dalje širenje infekcije i negativne posljedice po privredu.

Kazne u iznosu od 70.650 eura 

U periodu od 1. oktobra do 10. novembra inspektori su uradili 11.134 kontrole, za počinjene prekršaje izdali 63 prekršajna naloga kojima su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 70.650 eura i podnijeli pet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu.

To su Pobjedi kazali iz Uprave za inspekcijske poslove, napominjući da su u prvo vrijeme preventivno i edukativno djelovali, „imajući u vidu kompleksnost situacije u kojoj su se našli privredni subjekti i na taj način je pokazala namjeru da se iz ove situacije izađe sa što manje posljedica po poslovanje kontrolisanih subjekata“.

Oni koji su nastavili sa kršenjem mjera, kažnjeni su novčano.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.