Frederiksen podržala Tihanovskaju: Snažna žena koja je izgubila mnogo za domovinu
Foto: EPA

Frederiksen podržala Tihanovskaju: Snažna žena koja je izgubila mnogo za domovinu

Danska premijerka Mete Frederiksen ponovila je u subotu da njena zemlja podržava bjeloruski opozicioni pokret, dan nakon sastanka s protjeranom opozicionom čelnicom Svetlanom Tihanovskajom.

"Demokratska prava nikada ne bismo smjeli uzimati zdravo za gotovo jer nam ta prava garantuju glasanje na slobodnim izborima, kao i slobodu govora", napisala je Frederiksen u objavi na Fejsbuku, prenosi Index.hr.

"Narodni ustanak koji se posljednjih sedmica događa u Bjelorusiji zastrašujuć je podsjetnik da je pred nama još puno posla, a to se odnosi i na Evropu", dodala je.

Danska podržala sankcije EU protiv Lukašenka

Istakla je da je Danska podržala sankcije EU donesene protiv autoritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji je odnio pobjedu na spornim predsjedničkim izborima u avgustu, a blok je jasno kazao da oni nisu bili "slobodni ni pošteni".

Tihanovska je postala glavna opoziciona kandidatkinja nakon što je njen suprug, koji se namjeravao kandidovati, zatvoren uoči predsjedničkih izbora. Pristalice opozicije od tada svakog vikenda organizuju masovne proteste u Minsku.

Bjeloruska političarka je nakon izbora pobjegla u Litvaniju te se od tada sastala s nekoliko čelnika EU, među kojima su bili Emanuel Makron i Angela Merkel, lobirajući za podršku Zapada.

Frederiksen se s Tihanovskajom sastala u svom uredu u Kopenhagenu, rekavši joj da je bila "snažan i inspirativan vođa te da je morala puno žrtvovati za svoju domovinu".

Tokom dvodnevne posjete Danskoj koji je završio u petak Tihanovskaja je dobila Nagradu za slobodu lista Politiken u vrijednosti od 100.000 kruna (16.000 dolara).

Sastala se i s danskim ministrom vanjskih poslova Jepeom Kofodom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.