Mercedes najbolji po automatizaciji vožnje
Ilustracija

Zatim BMW i Audi

Mercedes najbolji po automatizaciji vožnje

"Mercedes" se najbolje plasirao u ocjenjivanju opreme za automatizaciju vožnje, u okviru evropskog programa "Euro NCAP" koji je u saradnji s jednom istraživačkom firmom pokušao da ocijeni stvarnu pomoć vozaču kompjuterizovanih automobila "koji mogu da upravljaju sami sobom".

Istraživanje koje je tome prethodilo je jasno pokazalo da vozači ne razumiju funkcije sistema vozila koji im pomaže pri vožnji, niti kako rade uređaji i kompjuterski programi za "aktivnu bezbjednost", prenio je američki tehnološki sajt CNET.

CNET ukazuje da u svijetu još nema standardne procedure koja bi istinski testirala te relativno nove sisteme u vozilima kojih je sve više na tržištu uz zavodljiva reklamna obećanja njihove sposobnosti.

"Evropski program za procjenu novih automobila" je u četvrtak objavio svoj najnoviji pokušaj ocjenjivanja vozila istaknutih na tržištu po pomoći svojih sistema vozaču, kao i ocjenjivanja tehnologije koja je ugrađena u njih.

Uz pomoć kompanije "Thatcham Research", NCAP je predstavio svoju procjenu "potpomognute vožnje" čije su funkcije pomoći vozaču podijeljene u tri ocjenjene kategorije: "Pomoć vozila" vozaču, "Angažovanje vozača" i "Bezbjednosna podrška".

Prva kategorija ocjenjuje koliko efikasno djeluju sistemi automobila i kako više sistema radi zajedno da bi pomoglo vozaču. U drugoj kategoriji NCAP ocjenjuje tačnost reklama i drugih obećanja proizvođača, odnosno kako automobil nadgleda vozača kako bi se osiguralo da je spreman da preuzme upravljanje, kao i kako automobil komunicira sa vozačem o svom statusu.

Poslednja kategorija ocjenjuje kako automobil reaguje u slučaju kvara sistema, ili ako vozač ne reaguje iako to od njega zahtjevaju sistemi za pomoć pri vožnji.

Na skali bodova u te tri kategorije, automobili mogu zaraditi ocjenu "Vrlo dobar" (160 ili više), "Dobar" (bar 140 bodova), "Umeren" (minimalno 120 bodova) ili "Početni" (najmanje 100 bodova). Svi automobili koji dobiju manje od 100 bodova se ne rangiraju. Tako je najbolje ocjenjeno vozilo "Mercedes-Benz GLE" zaradilo 174 poena, od čega najviše, 89, u kategoriji "Bezbjednosna podrška".

Tesla tek šesti po ocjenama u istraživanju

Metju Ejveri, direktor istraživanja "Thatchama" je rekao da bi najbolji automatski sistemi automobila trebalo da imaju "dobru ravnotežu količine pomoći koju pružaju vozaču i koliko osiguravaju da su vozači angažovani i svjesni svoje odgovornosti za volanom".

"Model 3" američke kompanije "Tesla" koja predvodi u proizvodnji automobila koji "mogu da upravljaju sami sobom" i agresivno reklamira svoj sistem "Autopilot", plasirao se na rang listi NCAP tek na šesto mjesto, sa 131 bodom i ocjenom "umjeren". Iako je "Model 3" dobio čak 95 bodova za "Pomoć vozila" vozaču, u kategoriji "Angažovanje vozača" dobio je svega 36 poena - najmanje među svim testiranim automobilima.

Kompanija "Thatcham Research" je objasnila da "Model 3" ima lošu ocjenu jer se "dizajnerska filozofija" na osnovu koje je nastao, "u velikoj mjeri zasniva na tome da to vozilo upravlja samo sobom što bi bila prikladna osnova za potpuno automatizovan automobil, a ne za vozilo koje treba da samo pomaže vozaču" kakav je u stvari taj model.

Kompanija je upozorila da je "glavna marketinška tvrdnja 'Tesle' da taj automobil 'upravlja sam sobom', u kombinaciji sa efikasnom pomoći koju pruža pri vožnji, podstiče vozača da se odrekne kontrole" tokom vožnje i upravljanje automobilom prepusti njegovom kompjuteru.

Na rang listi prvih 10, posle najbolje ocjenjenog automobila "Mercedes-Benz GLE" (174 poena), ocjenu "vrlo dobar" zaradila su još samo dva: drugoplasirani "BMW serije 3" (172) i "Audi Q8" (162) koji je treći. Četvrtoplasirani je "Ford Kuga (Escape)" (152 boda), jedini u kategoriji "Dobar".

Slijede četiri modela ocjenjena kao "Umjeren": "Folkswagen Pasat" (137 bodova), "Tesla Model 3" (131), "Nissan Juke" (124) i "Volvo V60" (120). Preostala dva model na listi od 10 imaju najnižu, prolaznu ocjenu "Početni": "Reno Clio" (105 bodova) u "Pežo 2008" (101), "za dlaku" iznad nužnog minimuma od 100 bodova.

Beta 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.