Papa Franjo odbio da se vidi sa Pompeom
Papa Franjo

Nastavak nesuglasica na relaciji Vatikan - Vašington

Papa Franjo odbio da se vidi sa Pompeom

Vatikan je odbio susret pape Franje sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

Sveta stolica odbijanje susreta objašnjava činjenicom da papa ne razgovara s političarima u vrijeme predizborne kampanje u njihovoj zemllji, a u SAD je u toku predizborna kampanja, javio je BBC, prenosi Tanjug.

Ovo je najnovija u nizu javnih nesuglasica na relaciji Stejt department - Vatikan.

Sveta stolica je ranije optužila državnog sekretara SAD Majka Pompea da koristi pitanje Katoličke crkve u Kini u predizborne svrhe republikanskog kandidata i aktuelnog predsjednika Donalda Trampa.

Reakcija Vatikana izazvana je Pompeovom izjavom da Katolička crkva reskira gubitak "moralnog autoriteta" zbog obnavljanja dogovora sa Kinom u vezi sa imenovanjima biskupa.

Zvanični Peking, međutim, ne odobrava to što katolički vjernici u Kini za svog poglavara smatraju papu.

Papa je 2018. godine postigao sporazum sa Pekingom u namjeri da održi određeni uticaja Vatikana na odabir i ustoličenje biskupa u Kini.

Pojedini katolički krugovi, među kojima su i američki desničari, smatraju da je to pogrešno i ocjenjuju da papa "popušta Kini".

Poglavar rimokatoličke crkve brani svoj dogovor sa Pekingom tvrdnjom da to doprinosi poboljšanju odnosa i prevazilaženju starih nesuglasica na relaciji Vatikan-Peking.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.