UP: Građani onemogućili saobraćaj, 67 prekršajnih prijava, 11 krivičnih od toga protiv 5 sveštenih lica
Blokada kod tunela Budoš juče, foto: Onogošt

Policija postupala zakonito, oduzeli megafon, nož, boks, sprej sa nadražujućim dejstvom

UP: Građani onemogućili saobraćaj, 67 prekršajnih prijava, 11 krivičnih od toga protiv 5 sveštenih lica

Uprava policije je juče tokom dana zakonito i u skladu sa ovlašćenjima preduzela niz aktivnosti iz svoje nadležnosti. Registrovana su krivična djela izvršena kršenjem mjera Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja koronavirusa okupljanjima većeg broja građana, nepoštovanjem fizičke distance i nenošenjem zaštitnih maski, saopšteno je iz Uprave policije.

Ističu da su organizatori okupljanja ugrožavali zdravlje građanja, narušavali javni red i mir i ugrožavali bezbjedno odvijanje saobraćaja.

"Građani su vozilima i ikonografijom onemogućavali nesmetano odvijanje saobraćaja. Policija je djelovala preventivno i zakonito a svi koji su pozivali na nedozvoljena okupljanja, organizovovali ih i tako ugrožavali javno zdravlje biće krivično sankcionisani. 

Građani su vozilima onemogućavali normalno odvijanje saobraćaja na više dionica, odbijajući da postupe po naređenjima pripadnika policije kada su vozilima blokirali saobraćaj na putnom pravcu Nikšić – Podgorica i Kolašin – Podgorica", saopšteno je iz Uprave policije.

Policija je dodaju,spriječila organizovane dolaske građana u Podgoricu iz više crnogorskih gradova.

"Prekršajno je sankcionisano 67 osoba dok su protiv 11 osoba podnijete krivične prijave. U toku su dalje mjere i radnje na identifikovanju ostalih lica i utvrđivanju njihove prekršajne i krivične odgovornosti.Krivične prijave su podnijete protiv pet sveštenih lica Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Konstatujemo da i pored brojih upozorenja sveštena lica ponovo čine krivična djela i prekršaje i ne poštuju zakonom utvrđene propise", navode iz policije.

Kriivčna prijava je podnijeta i protiv lidera koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravka Krivokapića zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

"Krivokapić je od Zlatice predvodio oko 1.200 građana kojom prilikom se nijesu poštovale mjere o suzbijanju koronavirusa na koji način je ugrozio zdravlje većeg broja građana", saopšteno je.

Takođe, granična policija nije dozvolila organizovano kretanje 19 plovila na moru u skladu sa Zakonom o sigurnosti pomorske plovidbe.

"Od strane organizatora nije podnijet zahtjev Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama pa je samim tim postojala mogućnost ugrožavanja sigurnosti pomorske plovidbe ostalih učesnika u pomorskom saobraćaju", saopšteno je.

Kontrolisan je veliki broj lica i vozila, među kojima je bilo i bezbjednosno interesantnih lica, a policija u Podgorici je oduzela megafon, nož, boks, sprej sa nadražujućim dejstvom i druge nedozvoljne stvari i predmete.  

Osim toga, kako se dodaje Uprava policije je spriječila nezakonito djelovanje lica koja su učestvovala u organizovanom kretanju ka graničnom prelazu Ranče i obezbjedila poštovanje naredbi nadležnih organa.

"Uprava policije će u narednom periodu pojačanim aktivnostima djelovati i sankcionisati svaki pokušaj nezakonitog postupanja", zaklljučuju u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.