S pojavom pandemije u Firenci se vratili
Foto: The Wine Window Association

Prozori su iz vremena prije kuge

S pojavom pandemije u Firenci se vratili "vinski prozori", 30 centimetara visoki i 20 široki (FOTO)

I dok su Firentinci u 16. vijeku od kuge padali kao muve, oni preživjeli strah su utapali u vinu koje bi im doturili kroz male otvore na kućama. Ti mali otvori, prozori svoju renesansu doživljavaju u doba virusa korona.

Ti mali "vinski prozori" mogu se vidjeti načičkani diljem toskanske prijestonice uz ulaze u raskošne palate plemenskih porodica, odakle su bogate porodice nekada prodavale alkohol direktno žednim klijentima, predajući im flaše iz ruke u ruku.  S vremenom su ti otvori, samo 30 centimetara visoki i 20 široki, pali u zaborav.

Vratili su se s pojavom pandemije jer su ih barovi počeli koristiti za posluživanje kafe, sladoleda ili koktela. 

20200819200333615135

Foto: Facebook 

To je ugostiteljima omogućilo da privuku goste i pritom se pridržavaju pravila o održanju fizičkog razmaka.  Prozori su iz vremena prije kuge. Stvoreni su na podsticaj vladajuće firentinske porodice Mediči, kaže istoričar Masimo Kasperini, prenosi Hina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.