Havana dobila repliku Ajfelove kule visoka četiri metra
Foto: Rojters

Havana dobila repliku Ajfelove kule visoka četiri metra

Glavni grad Kube, svojevremeno nazvan "Pariz Kariba" zbog svoje prelijepe arhitekture, bogate umjetničke scene i neodoljivog noćnog života, sada je dobio i svoj Ajfelov toranj.

Osvjetljena replika Ajfelove kule, visoka četiri metra, a uradio ju je Horhe Enrike Salgado, baca svijetlo na inače slabo osvjetljen ugao jednog naselja u južnom dijelu grada, piše Rojters.

Salgado (52), računovođa koji je od svog oca naučio da radi sa metalom, rekao je da nikad nije bio u Parizu. Ali je Ajfelovu kulu, kao i mnogi, video u filmovima i na fotografijama, i kada ga je sin pitao da napravi antenu koja će Wi-Fi signalom da pokrije obližnji park, došao je na ideju da ona bude replika Ajfelovog tornja.

Internet servis često nije dostupan u domovima u ovoj karipskoj ostrvskoj zemlji, ali Wi-Fi postoji u parkovima i na trgovima širom zemlje od 2015.

Naposletku, ova metalna konstrukcija je ostala samo skulptura, a antena nije ni instalirana, jer su osjećali da bi ona uništila estetiku replike, za koju su Salgadu bili potrebni mjeseci da je napravi. Kuba je, takođe, u poslednjih godinu i po dana, uvela mobilni internet.

"Kako bih napravio kulu, moj sin je sa interneta skinuo planove, modele, fotografije i druge detalje. Shvatio sam da je originalna kula napravljena dio po dio, pa sam tako i ja uradio", rekao je Salgado.

Dodao je da je kupio i prepravio čelične šine, i na krovu svoje kuće napravio toranj, koristeći automobilsku halogenu rasvjetu za osvjetljenje, što je, kako navodi Rojters, pravi podvig u zemlji u kojoj je, najčešće, veoma teško da pronađe potreban materijal.

Entuzijazam njegovih komšija i pohvale doprinijeli su da se Salgado ohrabrio da bi od sličnih "rukotvorina" mogao da živi, te je on počeo da razmišlja o pravljenju manjih modela za prodaju.

"Nikada nisam razmišljao da se posveti ovome, nikada. Ali, bila bi mi čast da mogu da živim od ovoga", poručio je Salgado.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.