Do 2030. godine trećina vozila na svijetu će biti električna
Ilustracija

Pokazalo istraživanje

Do 2030. godine trećina vozila na svijetu će biti električna

Do kraja decenije, trećina ukupne prodaje novih automobila na svijetu biće električna vozila, pokazuje poslednje istraživanje konsultantske kompanije Diloit „Električna vozila – postavljanje smjera za 2030. godinu”.

Na taj način bi broj prodatih električnih vozila u jednoj godini dostigao 31,1 milion u svijetu, deset miliona više nego što je ranije predviđeno, prenosi Fonet.

Kako se ističe, uprkos poremećajima koje je izazvala pandemija koronavirusa, očekuje se da će ukupna prodaja električnih vozila u 2020. godini da dostigne dva i po miliona širom svijeta.

Na osnovu složene godišnje stope rasta od 29 odsto, istraživanje procjenjuje da će prodaja električnih vozila da dostigne 11,2 miliona u 2025. godini i 31,1 milion do 2030. godine, kada bi električna vozila predstavljala oko 81 odsto svih prodatih novih vozila.

Kako se ističe, visoke cijene električnih vozila još uvijek ograničavaju neke kupce, ali kako se njihov trošak sve više izjednačava sa benzinskim I dizel ekvivalentima, broj potencijalnih kupaca električnih vozila trebalo bi da se poveća.

Prevazilaženje zabrinutosti potrošača oko dometa vožnje i nedostatka infrastrukture za punjenje biće važni faktori da sve više vozača razmišlja o pogodnostima prelaska na električna vozila.

Dodatni faktori koji bi mogli da dovedu do rasta kupovine električnih vozila uključuju i povoljno regulatorno okruženje, bilo da je riječ o finansijskim podsticajima ili ciljevima smanjenja emisije izduvnih gasova, kao i raspon modela električnih vozila dostupnih na tržištu, navodi se u istraživanju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.