Bešić: PES bilježi pad, a DPS rast podrške, Vuksanović: Najveća podrška članstvu u EU od početka mjerenja
Foto: Mediabiro

Bešić: PES bilježi pad, a DPS rast podrške, Vuksanović: Najveća podrška članstvu u EU od početka mjerenja

Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) predstavio je danas rezultate njihovog istraživanja na temu "Političko javno mnjenje Crne Gore", prema kojem 34,6 odsto ispitanika smatra da se Crna Gora kreće pravim putem, krivim njih 31,1 odsto, dok je 34,3 odsto odgovorilo da ne znaju.

Direktorica Centra za demokratiju i ljudska prava Milena Bešić ovom prilikom je saopštila da Pokret Evropa sad bilježi pad, a DPS rast podrške u odnosu na mjerenje iz maja prošle godine

“Ukoliko bi se naredne sedmice održavali parlamentarni izbori, najviše glasova dobio bi Pokret Evropa sad, 26,3, a slijedi DPS 26 odsto. Nova srpska demokratija dobila bi 11,3, Demokratska Crna Gora 10 odsto, Bošnjačka stranka 5,3, a GP Ura 3,4 odsto podrške”, kazala je Bešić i dodala da se podaci odnose na potencijalnu izlaznost od 74,1 odsto,

Ispod cenzusa bi ostali Socijaldemokratska partija (SDP) sa 2,3 odsto, kao i Socijaldemokrate i Socijalistička narodna partija (SNP) sa 2,2 odsto podrške.

Kada je riječ o povjerenju koje građani imaju u javne ličnosti, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović političar je sa najboljom prosječnom ocjenom (2,93), a drugi na listi je premijer Milojko Spajić (2.77). Slijede Aleksa Bečić (2,47), Milo Đukanović (2,45), Milan Knežević (2,41), Dritan Abazović (2,34), Nikola Janović (2,28), Danijel Živković (2,26), Andrija Mandić (2,23), Srđan Perić (2,18).

Prema ovom istraživanju građani imaju najviše povjerenja u sistem obrazovanja 55,2, zatim u policiju 53,5 i u Srpsku pravoslavnu crkvu 51,30.

“Ipak, u poređenju sa prethodnom godinom stepen povjerenja je pao prema sistemu obrazovanja, to odgovara onome što je dosta zauzelo pažnje u javnosti, a to je štrajk prosvjetnih radnika, problematizovane su diplome i rezultati učenika na PISA testiranju. S druge strane, porastao je stepen povjerenja u policiju, što možemo objasniti hapšenjima koja su se desila u posljednje vrijeme, a koja se tiču i konsolidacije kadrova u tom sektoru,” istakla je Bešić.

Rekonstrukciju Vlade podržava 34,1 odsto ispitanika, a 21,9 ne podržava, da nisu potrebni vanredni parlamentarni izbori smatra njih 39,3 odsto, a 32,1 da jesu.

“Kod pitanja koja se tiču programa Evropa sad 2 najveći postotak ispitanika, 32,8 posto građana i građanki misli da taj program uopšte ne postoji. Što je vrlo indikativan podatak sam po sebi,” kazala je Nevenka Vuksanović, projektna koordinatorka u CEDEM-u.

Postavljeno je pitanje da li građani smatraju da je dobro što je Crna Gora ostvarila nezavisnost ili bi bilo bolje da je ostala u zajednici sa Srbijom.

“Dominantan rezultat sa 63,1% je za odgovor Mislim da je bolje što je Crna Gora ostvarila nezavisnost, iz ovog grafikona vidimo da pitanje državnosti više nije političko, 63,6 posto građana bi na ponovljenom referendum glasalo za nezavisnu i međunarodno priznatu Crnu Goru. Izrazito nam je drago što možemo da predstavimo nešto što je istorijski rezultat za posvećenost građanki i građana prema EU - za članstvo u EU izrazilo se čak 78% što je najveća podrška zabilježena od 2007. kada je krenulo mjerenje,” navela je Vuksanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.