TikTok napušta Hong Kong: Zabrinuti zbog novog zakona o bezbjednosti
Aplikacija TikTok

TikTok napušta Hong Kong: Zabrinuti zbog novog zakona o bezbjednosti

TikTok će napustiti tržište Hong Konga i ukinuće pristup svim stanovnicima poluautonomne regije, saopštila je matična kompanija "ByteDance" za Reuters.

Kompanija je navela da je zabrinuta da Hong Kong može biti pod jurisdikcijom Kine nakon što na snagu stupe novi zakoni o sigurnosti.

"U svijetlu nedavnih događaja, odlučili smo da zaustavimo rad TikTok aplikacije u Hong Kongu", rekao je portparol.

Iako je kompanija "ByteDance" sa sjedištem u Kini, sama aplikacija TikTok nije dostupna u zemlji. Umjesto toga, Kina ima pristup drugoj, sličnoj aplikaciji koja se zove "Douyin". Pored toga, kompanija (koju je vodio bivši "Walt Disney" direktor Kevin Majer) je nedavno odlučila da prestane da koristi kineske moderatore za aplikaciju i saopštila je da se u Kini ne čuvaju podaci. Sve to učinjeno je da se na američkim i ostalim tržištima izbjegne stvaranje utiska da aplikaciju ili njene podatke kontroliše kineska vlada.

SAD istrajan u zabranama

Međutim, svi ti napori ne pomažu. Na pitanje Fox News-a, američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da SAD "sigurno razmatra" zabrane kineskih aplikacije društvenih mreža poput TikTok-a. Pored toga, američki Senat nedavno je tražio od obavještajnih službi da ispitaju TikTok da li on predstavlja bilo kakav rizik po nacionalnu bezbjednost. TikTok je nedavno zabranjen u Indiji, zajedno sa desetinama drugih kineskih aplikacija.

Nedavno je Facebook saopštio da će "pauzirati" odgovore na zahtjeve podataka iz Hong Konga, uprkos novom zakonu o bezbjednosti koji policiji daje ovlašćenja da traži od kompanija da uklanjaju sadržaj. Međutim, Epl, koji i dalje ima veliko prisustvo u Kini, povinovao se prošle godine zahtjevima komunističke vlade da ukloni hongkonšku aplikaciju za praćenje protesta.

"ByteDance" i dalje pokušava da se distancira od Kine i napuštanjem Hong Konga sada izbjegava pojavu bilo kakvih potencijalnih sukoba. TikTok je ranije rekao da u gradu ima 150.000 korisnika, a izvor je Reuters-u rekao da je to region gdje kompanija gubi novac.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.