Kotor među najbezbjednijim destinacijama za putovanje ovoga ljeta
Kotor:foto: NTO

Radović saopštila

Kotor među najbezbjednijim destinacijama za putovanje ovoga ljeta

Organizacija European Best Destinations, sa sjedištem u Briselu, čija je uloga promocija kulture i turizma u Evropi, uvrstila je Kotor među najbezbjednije destinacije za putovanja ovog ljeta. EBD je u partnerstvu sa više od 300 turističkih predstavništava i EDN mrežom Evropske komisije, saopštila je za Skala radio Ana Nives Radović, direktorica TO Kotor.

Ona je podsjetila da je tokom prethodne dvije godine Turistička Kotor u saradnji sa Organizacijom European Best Destinations omogućila da se drevni grad nađe na listi najinteresantnijih i najbolje preporučenih destinacija.

“EBD je sada Kotor proglasila jednom od najbezbjednijih destinacija, uzevši u obzir parametre koji se tiču prije svega održavanja higijene u restoranima, prodavnicama kao i dostupnost bolnica, odnosno broju bolničkih kreveta u odnosu na broj stanovnika i broj ukupne populacije koja boravi na nekoj destinaciji. Ovo je još jedna u nizu promotivnih aktivnosti TO Kotor, koja zajedno sa NTO, ali i drugim subjektima promoviše Crnu Goru i Kotor kao bezbjednu destinaciju. Vođeni time, svakako će ovaj status uticati na jedan broj turista”, smatra ona.

 Što se tiče očekivanja od ove turističke sezone Radović navodi da nemaju previše razloga za optimizam u odnosu na cifre i ostvarenje prihoda minulih godina u ovo vrijeme. Prošle godine tokom juna Kotor je dnevno imao u privatnom i u hotelskom smještaju ostvarenih između dvije ipo i tri hiljade noćenja.

“Tu brojku ove godine možemo zaboraviti. Hoteli kapaciteti i apartmani će imati drugačiji režim, tj. način poslovanja u smislu poštovanja svih preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i Nacionalnog Koordinacionog tijela kada je u pitanju održavanje higijene. Ukupne procjene i prema režimima letjenja i prema planu dolaska kruzera koji je objavljen prošle sedmice na generalnoj Skupštini asocijacije MEDCruise, kao i svim planovima koje imaju turističke, agencije, lokalni vodiči, ugostitelji prilično su pesimistične. Očekuje se da realizacija ukupnog turističkog prometa na ovogodišnjem nivou bude čak i manje od 30 odsto od onoga što je planirano”, kazala je Radovićeva.

No, svakako ova godina i prihodi koji se budu akumulirali kroz turizam i vrijeme koje je turističkim poslenicima na raspolaganju iskoristiće se na kreiranju buduće dobre strategije i na sve ono što će pomoći da u budućnosti ne budemo previše zavisni od dijela koji se odnosio na izletnički turizam.

“Turistima koji budu boravili u Kotor, TO će kao i prethodnih godina pružiti usluge informisanja i prijave boravka, istina u nešto manjoj mjeri. Za sada je aktivna kancelarija u starom gradu za prijavu boravka turista, a radno vrijeme će biti cjelodnevno svakog dana. Uskoro će se otvoriti i punktovi u zavisnosti od turističkih mjesta u koja gosti budu najviše dolazili, odnosno tamo gdje bude potvrđeno najviše rezervacija. Za sada je u planu da to što prije budu Prčanj i Risan, pored starog grada, zatim Dobrota”, objasnila je Radovićeva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.