Najpoznatiji karneval na svijetu počinje danas
Foto: Vijesti online

U Rio de Žaneiru

Najpoznatiji karneval na svijetu počinje danas

Jedan od najpoznatijih karnevala na svijetu počinje danas u Rio de Žaneiru. Prosječno festival svake godine posjeti oko 500.000 stranaca.

Taj spektakularan događaj, koga zovu i "najveća žurka na svijetu", zvanično počinje posljednjeg petka prije uskršnjeg posta i traje do srijede prije podne, prenosi B92.net.

Karneval organizuju turistička organizacija grada i "Nezavisna liga škola sambe Rio de Žaneira". Na takmičenju u plesu na karnevalu 2018. godine učestvovalo je 13 školi sambe, a svaka ima oko 3.000 plesača i muzičara.

Pored stotina hiljada posmatrača, tu je i 54 sudija koje pažljivo prate svaki korak umjetnika.

Nastupi se održavaju na stadionu Sambadrom koji prima oko 88.500 ljudi, a cijena karte za sjedenje se kreće između 300 i 600 eura.

Učesnici cijele godine rade na pripremi kostima koje će nositi samo par sati, a neke škole izdvajaju i preko četiri miliona dolara za cio dodađaj.

Najveće troškove produkcije pokrivaju sponzori, ali kostime finansiraju sami učesnici, što najveći broj njih primora na višemjesečna odricanja i štednju.

Sambadrom je centar svih događanja, a ostali posjetioci se zabavaljaju na takozvanim "bloko" uličnim žurkama.

Procjene su da se na ulicama svakodnevno okupi oko dva miliona ljudi.

 

Foto: Beta/AP

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.