Pet razloga zbog kojih bi trebalo da pijete ovu tečnost
Ilustracija

Pet razloga zbog kojih bi trebalo da pijete ovu tečnost

Iako je kupus sam po sebi vrlo zdrava i hranljiva namirnica, procesom kisjeljenja postaje još jači saveznik u čuvanju našeg organizma od raznih zdravstvenih problema. Prilikom kisjeljenja, ova namirnica ispušta tečnost, a to zanemareno blago u narodu je poznatije pod nazivom - rasol.

Ima onih koji su odavno upoznati s blagodjetima rasola, a mi ćemo vas još jednom podsjetiti zbog čega bi trebalo da ga uvrstite u svoj jelovnik.

1. JAČA IMUNITET

Konzumiranje rasola posebno se preporučuje tokom hladnijih mjeseci. Jesen i zima sa sobom donose razne bakterije i viruse koji izazivaju zdravstvene probleme, a rasol je prepun stvari koje jačaju naš imunitet. Vitamin C, vitamin B, kalcijum, magnezijum, gvožđe i cink, samo su dio bogatstva koje se krije u ovoj tečnosti.

2. REGULIŠE PROBAVU

Imate problema sa zatvorom? Rešiće ih čaša rasola. Dobre bakterije koje nastaju u rasolu prilikom fermentacije, unose balans u crijevnu floru i održavaju je zdravom.

3. OLAKŠAVA MRŠAVLJENJE

Rasol je niskokalorična namirnica, a istovremeno sadrži mnogo vlakana i vitamina, te djeluje kao probiotik, zbog čega se pokazuje kao odličan dodatak ishrani prilikom dijete. Dovoljno je zasitan da može da zamjeni jedan međuobrok, te efikasno redukuje nezdrave masnoće.

4. UBLAŽAVA MAMURLUK

Ako ste slučajno popili previše džin-tonika s prijateljicama, sve nuspojave zabavnog izlaska ublažićete rasolom. On će ekspresno da nadoknadi izgubljene elektrolite i pomoći u hidrataciji organizma.

5. JAČA KOSTI

Važnu ulogu u zdravlju naših kostiju ima vitamin K2. On aktivira proteine koji pomažu u apsorpciji kalcijuma, čovjeku neophodnog minerala koji hrani kosti. Upravo se u rasolu i kisjelom kupusu nalazi vitamin K2.

 

Izvor: Zadovoljna.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.