Četiri planinske gorile stradale od udara groma
Foto: Ilustracija

Vrsta na rubu istrebljenja

Četiri planinske gorile stradale od udara groma

Četiri planinske gorile, vrsta koja je na rubu istrebljenja, smrtno su stradale u udaru munje u nacionalnom parku u Ugandi, saopštilo je udruženje za očuvanje i zaštitu prirode.

Tri odrasle ženke i muško mladunče stradali su u nacionalnom parku Mgahinga na jugozapadu Ugande i nad njima je napravljena obdukcija tokom koje su primećena teška oštećenja tkiva.

"Najvjerovatniji uzrok smrti je strujni udar usljed munje, ali tačan uzrok će biti poznat za dvije do tri nedjelje, nakon laboratorijske obrade", saopštilo je Udruženje za prekograničnu saradnju Virunga (GVTC).

Stradale životinje su bili pripadnici grupe od 17 planinskih gorila poznate kao porodica Hirwa, koja je u avgustu prošle godine iz nacionalnog parka Volkanos u Ruandi prešla u nacionalni park Mgahinga.

"Ovo je jako žalosno. Potencijal tri ženke u pogledu doprinosa očuvanju populacije je bio ogroman", kazao je izvršni sekretar udruženja Endrju Seguva.

Godine 2008. bilo je tek 680 velikih čovjekolikih majmuna, ali zahvaljujući naporima očuvanja staništa i patrolama protiv lovokradica njihov broj je premašio 1.000.

Zahvaljujući tim mjerama, 2018. su planinske gorile, podvrsta istočnih gorila, s "kritično ugrožene" vrste stavljene na popis "ugrožene" vrste na "Crvenoj listi" ugroženih životinjskih i biljnih vrsta.

Nacionalni park Mgahinga, koji obuhvaća sjeverne padine tri vulkana, dio je masiva Virunga kojeg dijele Ruanda i Demokratska Republika Kongo.

Taj je masiv jedan od najznačajnijih staništa na svijetu i jedan od samo dva mjesta na kojem žive planinske gorile.

Hina

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.