Zadah ne znači samo da treba da operete zube
Foto: Ilustracija

Zadah ne znači samo da treba da operete zube

Ako često osjećate nadutost ili patite od zadaha, možda stvar nije samo u tome da previše jedete ili neredovno perete zube. Moguće je da imate ozbiljnije probleme sa crijevima.

Problemi sa zdravljem crijeva mogu da nas čine umornijim, ali mogu i da dovedu do velikih zdravstvenih problema, uključujući i dijabetes.

Dr Mišel Vulhaus iz Viktorije u Australiji navodi simptome lošeg funkcionisanja crijeva na koje bi trebalo obratiti pažnju.

Prvi znak koji ukazuje na probleme je neredovna stolica. Svakog dana, trebalo bi da imamo jednu do tri stolice.

„Česte dijareje i opstipacija znak su da sa crijevima nešto nije u redu i potrebno je otići na pregled“, navodi dr Vulhaus.

Osjećaj nadutosti je ubičajen za osobe koji su preosjetljive na određene namirnice.

Kako doktori kažu, nadutost nastaje zbog prevelike proizvodnje gasa u crijevima, a uzrok mogu biti stres i netolerancija na neku hranu.

Stručnjaci preporučuju da pratimo kako naš želudac reaguje na različite namirnice poput začina, koje treba izbaciti iz upotrebe u slučaju da primijetimo da prave probleme.

„Takođe, ako često osjećate bol u predjelu stomaka, to može biti jasan signal da vam je potreban pregled“, kaže dr Vulhaus.

Ako patite od refluksa i gorušice, dobro vam je poznat specifičan osjećaj peckanja. Postoji više uzroka za ta stanja, a jedan od njih može biti nepravilan rad crijeva.

Poput gorušice, i zadah može signalizirati razne vrste problema, uključujući infekcije zuba i usta. Ali među njima je i loš rad crijeva. Posjetite stomatologa ali i gastroenterologa.

I na kraju, ako se vaš apetit nedavno promijenio i niste sigurni zašto, možda bi bilo dobro otići na pregled.

Dr Vulhaus je rekla da bi to mogao biti znak da probavni sistem ne obrađuje pravilno hranu koju jedete.

Osim što preporučuju korišćenje probiotika, kako bi se povećala prisutnost zdravih bakterija u crevima, stručnjaci upućuju i na vođenje dnevnika ishrane kako biste za ljekara, tokom pregleda i određivanja terapije, imali korisne podatke.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.