Prošetajte makar jednom dnevno za duži život
ilustracija

Prošetajte makar jednom dnevno za duži život

Nedavno objavljeno istraživanje ukazuje na činjenicu da vam možda neće biti potrebno da vježbate u teretani dva puta nedeljno da biste bili zdravi i dugovječni. Fizička aktivnost bilo kog intenziteta mogla bi da promijeni dužinu životnog vijeka.

Nova studija objavljena u “British Medical Journal” (BMJ) pokazala je da je provođenje više od devet i po sati dnevno sjedeći, za razliku od stajanja ili hodanja, povezano sa povećanim rizikom od smrti.

Iako se već odavno zna da fizička aktivnost povećava očekivani životni vijek, ovo istraživanje razmatralo je razlike u intenzitetu.

Uporedili su lagane aktivnosti, kao što su sporo hodanje ili lagani zadaci poput kuvanja ili pranja posuđa; umjerene aktivnosti, uključujući brzo hodanje, usisavanje ili košenje travnjaka; i jake aktivnosti, kao što su trčanje, nošenje teških tereta ili kopanje, prenosi N1.

Istraživači su pratili 36.383 učesnika u dobi od 40 i više godina, u prosjeku 5,8 godina.

Otkrili su da je bilo koji nivo fizičke aktivnosti, bez obzira na intenzitet, povezan sa znatno nižim rizikom od smrti. Najveće smanjenje rizika od smrti, oko 60-70 odsto, bilo je između najmanje aktivnih i najaktivnijih učesnika.

Istraživanje je vodio profesor Ulf Ekelund iz Norveške škole sportskih nauka u Oslu, koji se specijalizovao za epidemiologiju fizičke aktivnosti.

Prošle godine, zvaničnici su upozorili da je četiri od pet osoba u riziku od rane smrti, izazvane srčanim ili moždanim udarom i da je nedostatak aktivnosti, prije svega fizičke, prilično odgovoran za ovako lošu statistiku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.