U 2018. godini oko 14% zaposlenih u EU su bili samozaposleni radnici
Foto: Ilustracija

Podaci Eurostata

U 2018. godini oko 14% zaposlenih u EU su bili samozaposleni radnici

Oko 32,6 miliona građana Evropske unije starosti između 15 i 74 godine u 2018. bili su samozaposleni radnici, javlja Anadolija.

Podaci Evropske kancelarije za statistiku - Eurostat pokazuju kako je riječ o 14% ukupnog broja zaposlenih.

Među zemljama članicama EU najveći procenat zabilježen je u Grčkoj 30%, a slijedi Italija sa 22%.

Grčku i Italiju slijede Poljska sa 18%, Rumunija sa 17%, Češka, Holandija i Španija sa po 16%, te Portugal, Slovačka i Ujedinjeno Kraljevstvo sa po 15%.

Na drugom kraju ljestvice, broj samozaposlenih radnika čiji je procent ispod deset posto ukupnog broja zaposlenih, zabilježeno je u Danskoj i Luksemburgu, sa po 8%, te u Njemačkoj i Švedskoj po 9%.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.