Dermatolozi preporučuju ovih pet prirodnih ljekova u borbi protiv akni
Foto: Ilustracija

Sigurno ih imate kod kuće

Dermatolozi preporučuju ovih pet prirodnih ljekova u borbi protiv akni

Borba s aknama dovoljno je teška, a tu su i neželjene posljedice poput ožiljaka koji ostaju na licu. Neugodno zatamnjenje djelova kože uzrokovano je post-upalnom hiperpigmentacijom (ili diskoloracijom) u prirodnom procesu regenerisanja kože. A šta učiniti?

Iako je prevencija važan korak, jednom kad je šteta učinjena, dermatolozi savjetuju prirodne pripravke koji pomažu u uklanjanju ožiljaka od akni. Neke od njih sigurno imate kod kuće.

1. Aloe vera

Čudotvorna biljka koja skriva mnoge dobrobiti takođe pomaže i u problemima s kožom. Zahvaljujući bogatom udjelu antioksidansa, aloe vera pomaže u smanjivanju natečenosti i crvenila, dok prirodni enzimi pomažu u izblijeđivanju tamnih krugova i ožiljaka. Takođe, ova biljka ima antibakterijska i protuupalna svojstva koja pomažu u uklanjanju akni i mrtvih slojeva kože.

aloevera625625x35071443086188Iako na tržištu postoji mnogo proizvoda koji sadrže aloe veru, prava biljka ipak je najbolji izbor. Ukoliko ste u mogućnosti, sastružite unutrašnjost lista, sadržaj stavite na lice ili problematične dijelove, ostavite 20 minuta i zatim isperite hladnom vodom.

2. Kurkuma

Zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima, ovaj egzotični začin sve je popularniji kulinarski dodatak, a koristi se i u liječenju raznih zdravstvenih tegoba. Kurkuma sadrži protivupalna i antibakterijska svojstva koja pomažu u odstranjivanju bakterija koje uzrokuju akne. Takođe, bogat je izbor antioksidansa koji pomažu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala koji nas okružuju.

Tražite li prirodnu pomoć u rješavanju akni, jednostavno pomiješajte kašičicu kurkume s grčkim jogurtom dok ne dobijete gustu pastu. Nanesite na lice i ostavite 15 minuta, a zatim isperite vodom.

3. Med

kakodekristalizovatimedn1

Osim što prirodno hidrira lice, med, zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima, takođe i pomaže u čišćenju ožiljaka i rana. Njegova antibakterijska svojstva pomažu u prevenciji infekcija uzrokovanih aknama te takođe stimulišu regeneraciju tkiva i zacjeljivanje ožiljaka. Osim toga, vitamini, minerali i antioksidansi koji se nalaze u medu učiniće vašu kožu sjajnom i nahranjenom.

Najbolji način da iskoristite sve dobrobiti ovog tečnog zlata jeste da na ožiljke nanesete sloj kvalitetnog, organskog meda te tako ostavite sat do dva prije odlaska na spavanje.

4. Soda bikarbona

Iako je njena primjena poznata u kuhinji, soda bikarbona može biti i moćan saveznik kad je riječ o zdravlju i ljepoti kože. Jednostavno rečeno, soda bikarbona uravnotežuje pH kože i djeluje kao prirodni eksfolijator, što znači da odstranjuje odumrle slojeve i osvježava kožu bez oštećivanja tkiva oko ožiljka.

Pomiješajte vodu i sodu u razmjeri 2:1, pastu nanesite na lice i nježno izmasirajte kružnim pokretima, a zatim temeljno isperite vodom.

sodabikarbona

5. Jabukovo sirće

Zahvaljujući svojim brojnim dobrobitima, jabukovo sirće ima višestruku primjenu u svijetu ljepote. Osim što može poslužiti kao odličan tonik, pomaže u rješavanju peruti ili tretiranju ugriza i modrica, a takođe je odlična pomoć u borbi protiv ožiljaka od akni. Kiseline iz jabukovog sirćeta sprječavaju razvoj bakterija, a ujedno i skidaju mrtvi sloj stanica te isušuju postojeće akne dok beta karoten pomaže o objavljanju ćelija kože.

Pomiješajte jabukovo sirće i vodu u razmjeri 1:1, dodajte malo meda i nanesite na ožiljke jednom dnevno, a zatim isperite vodom.

Izvor: Novilist.hr

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.