Crnogorci mogu bez vize da putuju u 100 zemalja svijeta
Ilustracija

Vlada usvojila Informaciju o viznoj politici

Crnogorci mogu bez vize da putuju u 100 zemalja svijeta

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o viznoj politici.

 U raspravi je istaknuto da Crna Gora, imajući u vidu potrebu usaglašavanja vizne politike sa EU regulativama, implementaciju Šengenskog akcionog plana i ispunjavanje privremenih mjerila u poglavlju 24, odgovorno realizuje obaveze koje proizilaze iz vizne liberalizacije.

"Uredba o viznom režimu kao i zaključivanje niza bilateralnih sporazuma između Crne Gore i drugih država, rezulturali su time da crnogorski državljani, nosioci običnih pasoša mogu bez vize putovati u 100 zemalja svijeta (uključujući i zemlje u kojima je vizu moguće dobiti na graničnom prelazu), dok nosioci diplomatskih i službenih pasoša mogu bez vize putovati u 109 zemalja svijeta", saopšteno je iz Vlade.

Dodaje se državljani iz 104 države, nosioci običnih pasoša mogu bez vize ulaziti u Crnu Goru, dok nosioci diplomatskih i službenih pasoša iz 111 zemalja mogu bez vize ulaziti u Crnu Goru.

"Radi pojednostavljivanja procesa zaprimanja zahtjeva za vize iz zemalja u kojima Crna Gore nema svoje diplomatsko-konzularno predstavništvo a čiji državljani su pokazali interesovanje za dolazak u Crnu Goru, kreiran je „online“ portal posredstvom kojeg je predviđena mogućnost apliciranja za crnogorsku vizu. „Online“ portal je, zaštićenom komunikacionom vezom, povezan sa Viznim informacionom sistemom - VIS, što obezbjeđuje sprovođenje zakonom definisanih procedura za izdavanje viza", saopšteno je.

Do sada je kako pojašnjavaju iz Vlade, VIS instaliran u 24 predstavništva, dok će se u narednom periodu raditi na njegovoj instalaciji i u preostalim predstavništvima.

Takođe, Vlada je na današnjoj sjedinci utvrdila osnove za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma između: Vlade Crne Gore i Vlade Republike Paragvaj o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša; Vlade Crne Gore i Vlade Republike Paragvaj o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, službenih ili poslovnih pasoša; Vlade Crne Gore i Vlade Istočne Republike Urugvaj o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša i Vlade Crne Gore i Vlade Narodne Republike Kine o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, službenih i poslovnih pasoša i prihvatila predložene sporazume.

Pored toga, Vlada je utvrdila osnove za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma o saradnji između: Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije i Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske o viznim pitanjima i konzularnoj zaštiti u većem broju država u kojima Crna Gora nema konzularno predstavništvo, i prihvatila predložene sporazume.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je, obrazlažući predloge, istakao da je cilj svih sporazuma proširenje konzularne zaštite građana Crne Gore.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.