Evo zbog čega ove jeseni ne smijete da preskačete nar
Ilustracija

Evo zbog čega ove jeseni ne smijete da preskačete nar

Možda se čišćenje nara čini kao prevelika gnjavaža, no malo truda će se zasigurno isplatiti

Postoje brojni razlozi zbog kojih biste ove jeseni trebali da navalite na nar. Ne samo što je riječ o najstarijoj kultisanoj namirnici na svijetu, već se radi i o “najljekovitijem” voću koje poznajemo. Ako vas to još uvijek nije uvjerilo, svakako nastavite da čitate!

Nar postoji gotovo 8.000 godina

Nar potiče još od 6.000 godine p.n.e, pa se vjeruje da je prva kultivisana namirnica. Ovaj drevni poljoprivredni proizvod dio je grčke umjetnosti i mitologije, a Mesopotamci su vjerovali kako je stablo nara zapravo sveto stablo. U Japanu se vjerovalo kako upravo nar tjera zle duhove, a prema islamskoj legendi svaki nar sadrži zrno koje se spustilo iz raja.

Pomagao je kraljevima i kraljicama da pobjeđuju u bitkama

Vjeruje se da je kraljica Izabela I, nakon što je 1492. osvojila Granadu, stajala sa narom u ruci i objavila: “Baš kao nar, osvojiću Andaluziju zrno po zrno.”. No ona nije bila jedina koja se koristila moćima nara, jer je kralj Henrik IV, koji je Francuskoj vratio blagostanje i mir, koristio nar kao svoj heraldski bedž.

Nar je “najljekovitije” voće na svijetu

Postoji razlog zašto je nar bio toliko cijenjen u prošlosti. Opisan kao “najljekovitije” voće na svijetu, ove male ali moćne kuglice pune su antioksidansa koji ublažavaju upalne procese i zadebljanje arterija. Drugim riječima, nar pomaže vašem srcu da ostane zdravo, a pojavljuju se i dokazi kako može da pomogne i u borbi protiv raka. Iako su studije još uvijek male te je potrebno još istraživanja, zasad se čini kako nar smanjuje protok krvi prema tumorima, što sprječava da ćelije raka dobijaju nutrijente. Takođe se istražuje i mogućnost da nar sprječava rast prostate i raka pluća, dojke i debelog crijeva.

Nar sadrži tajnu mladolikog izgleda vaše kože

Nar sadrži elaginsku kiselinu, odnosno antioksidans koji stimuliše proizvodnju kolagena. Ukratko, više kolagena znači manje bora na vašoj koži.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.