Građani Herceg Novog na protestu podrške osoblju Bolnice Meljine
Foto: Radio Jadran

Građani Herceg Novog na protestu podrške osoblju Bolnice Meljine

Protestu podrške građana Herceg Novog, okupljenih preko FB, večeras u 19 časova, u krugu Bolnice Meljine, pridružiće se i radnici te ustanove, koji od prošlog ponedjeljka svakodnevno po pola sata prekidaju posao u znak protesta zbog neriješenog stanja u ustanovi.

Za očekivati je da večeras uslijedi još jedna poruka svim odgovornim državnim instucijama i vlasniku – Atlas grupi da hitno riješe status Bolnice i vrate je u sistem javnog zdravstva.

Jer, uprkos tome što Ministarstvo zdravlja, odnosno Fond, redovno izmiruje sve fakture za zdravstvene usluge pružene hercegnvoskim osiguranicima, to nije dovoljno. Ustanova ima veliki dug prema dobavljačima, posebno Montefarmu za lijekove, a mediscinko osoblje stalno odlazi. Radnicima se duguju četiri plate i doprinosi za skoro dvije godine.

– Spore su institicije i nezainteresovane. Odavno je trebalo da reaguju. Sada ćemo se teško oporaviti, i da nas šeik kupi, a bojim se prije ćemo se ugasiti. Nema kadra. Teško je do novih doktora i sestara, a dug je prosces stavranja mladih kadrova koji bi bili nosioci posla i perspektiva grada…Penzioneri drže bolnicu trenutno u životu, ali to je samo kratkotrajno rješenje – priča za Radio Jadran jedan od doktora, koji navodi i da su upravo tri sestre konkurisale i primljene u Risansku bolnicu.

Nedopustivo i nepodnošjivo stanje u ovoj ustanovi treba što prije sanirati, jer ona je spas života bila i može biti mnogim mještanima i turistima. U hitnim slučajevima odlazak u Risan ili Kotor na hospitalizaciju mogao bi biti kobno dug put.

Vapaje i apele nadležnima za opstanak preko 100 godina stare Bolnice Meljine proteklih dana upućivali su posebno Sindikat, ljekari, ali i izvršna direktorka dr Olivera Elez. Odgovora, zvaničnog, još nema, mada se protekle nedjelje na poslaničko pitanje u Skupštini Crne Gore mogla čuti reakcija iz resornog Ministarstva:

– Prevazilaženje ozbiljnih kadrovskih i finansijskih problema, sa kojima se Bolnica Meljine suočava, uslovljeno je rješavanjem pitanja imovinsko-pravnih odnosa ustanove i pitanja njenog statusa, odnosno okončanja sudskog spora kojeg država vodi sa vlasnikom Bolnice, Atlas grupom.

Izvor: Radio Jadran

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.