Kupovna moć Crnogoraca na nivou pola EU prosjeka
ilustracija

EUROSTAT

Kupovna moć Crnogoraca na nivou pola EU prosjeka

Prema prvoj procjeni Evropskog zavoda za statistiku (EUROSTAT), bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2017. godini iznosio je 46 odsto prosjeka Evropske unije.

EUROSTAT je objavio preliminarne podatke o bruto domaćem proizvodu i stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku za 2017. godinu, iskazanim preko standarda kupovne moći, a u projektu je učestvovao i crnogorski Zavod za statistiku (MONSTAT). 

"Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU i iznosi 253 odsto evropskog prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou s 49 odsto prosjeka EU", saopštio je MONSTAT. 

Od zemalja iz regiona, Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 61 odsto prosjeka EU, dok se Crna Gora nalazi na drugom mjestu na nivou od 46 odsto prosjeka EU. 

"Makedonija i Srbija se nalaze na nivou od 37 odsto evropskog prosjeka, Bosna i Hercegovina na nivou od 32 odsto dok je Albanija na nivou od 29 odsto evropskog prosjeka", saopštio je MONSTAT. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.