Položaj akni na licu otkriva koje probleme sa zdravljem imate
Ilustracija

Položaj akni na licu otkriva koje probleme sa zdravljem imate

Mapiranje lica nekada je bio vrlo važan alat u otkrivanju zdravstvenih problema i otežanog rada određenih dijelova tijela, često uzrokovanih nezdravim načinom života.

Drevni kineski iscjelitelji znali su kako da čitaju lice i prepoznaju znakove da nešto u organizmu nije dobro, o kom dijelu tijela se radi kao i na koji način da riješimo problem. Vkerovali su da je bilo kakva vrsta kožnog problema (crvenilo, suva koža, akne) direktno povezano s organima, obzirom da je u tijelu sve povezano.

Mapiranje lica nekada je bio vrlo važan alat u otkrivanju zdravstvenih problema i otežanog rada određenih dijelova tela, često uzrokovanih nezdravim načinom života.

Ova tehnika oslanja se na položaj akni na licu i na osnovu toga se otkrivaju problemi u tijelu.

Pogledajte se dobro u ogledalo i obratite pažnju na ove stvari:

Akne na obrazima - pušenje, često diranje lica, nakupljene bakterije

Akne na T-zoni - stres, upotreba alkohola, previše kafe, loša cirkulacija

Akne na bradi, vilici i dekolteu - pretjerano konzumacija skroba, Kandida infekcija, hormonski problemi, pretjerana konzumacija prerađenog šećera

Ovaj popis koristan je za široko određivanje uzroka pojave akni, ali vrlo precizna lokacija gdje se akne nalaze, otkriva još ozbiljnije probleme:

Područje između obrva - jetra

To pokazuje da jedete puno mesa pa vam stoga želudac radi prekovremeno kako bi uspio sve da svari. Takav režim ishrane napor je za vašu jetru jer ne stiže da se odmori.

Da biste riješili ovaj problem počnite da se hranite zdravije, više sirovog voća i povrća, i svakako puno više vremena provodite na svježem vazduhu.

Na čelu - bešika i tanko crijevo

Akne na čelu mogu da ukažu na pretjerivanje s previše obrađenom i masnom hranom, kao i hranom koja sadrži jako malo vlakana. Takođe, mogu biti i znak prevelike količine alkohola i previše stresa. Sve to vodi slaboj probavi, nakupljanju otrova u tijelu i dehidrtacije.

Da biste riješili ovaj problem, svaki dan popijte 10 do 12 čaša vode i držite se podalje od alkohola i nezdrave hrane.

Područje oko očiju i obrva - bubrezi, želudac

Akne na ovom području može uzrokovati dehidracija prevelika konzumacija alkohola, pušenje, slaba cirkulacija i oslabljeno srce

Rješenje je, naravno, izbjegavanje alkohola i kofeina, i pijenje puno vode.

Desni obraz - pluća i respiratorni sistem

Pojava akni na toj zoni znak je povećanog zagađenja vazduha, alergije, problema sa želucem, preteranog unosa šećera, stresa kao i dodira kože s prljavim jastukom ili mobilnim telefonom. Ako ih imate na tom mjestu, najbolje je da prestanete da pušite.

Lijevi obraz - jetra

Akne na levom obrazu mogu ukazivati na prejedanje, lošu apsorpciju nutrijenata, na život pod prevelikim stresom. Zatim, mogu biti znak problema s probavom, život u okruženju s nekvalitetnim vazduhom ali i dodir s prljavim jastukom ili mobilnim telefonom.

Na nosu - srce

Nos je direktno povezan sa srcem, problemima sa pritiskom i lošom cirkulacijom. Takođe, uzrokovaće ih i nadutost, zatvor, loša ishrana, gastrointestinalna neravnoteža, loša probava i prevelik unos soli.

Ako imate akne na nosu, počnite više da vježbate, zdravije se hranite i smanjite unos soli.

Oko usta - crijeva i hormoni

Akne na ovim područjima često su uzrokovane hormonskom neravnotežom, a mogu nastati i zbog poremećaja u radu reproduktivnih organa, zbog menstrualnog ciklusa ali i loše probave i zatvora.

Na bradi - želudac, bubrezi, reproduktivni organi

Pojava akni na ovom području može ukazivati na probleme s hormonima, ginekološkim stvarima i dehidrtacije.

Poradite na zdravijoj ishrani i pijte puno vode tokom dana.

Na vratu - štitna žlijezda

Ako imate akne na vratu, to može ukazivati na probleme u radu štitne žlijezde.

Vilica - želudac, loša higijena

Uzrok akni na vilici zna biti hrana bogata mastima kao i prljavština.

Uši i slijepoočnice - bubrezi

Može ukazivati na dehidrtaciju teijla, slabu cirkulaciju limfe, preteranu konzumaciju masne i previše obrađene hrane. Takođe, akne se na tom području mogu pojaviti i zbog stresa ali i pojačane proizvodnje masnoće, otkriva Mysticalraven.com.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.