Svečano otvorena Klinika za psihijatriju; Šimun: Razlog kašnjenja propust u projektnom zadatku

U Podgorici je danas svečano otvorena Klinika za psihijatriju "Dr Dušan Kosović" u koju je uloženo preko sedam miliona eura i koja ima ukupnu bruto građevinsku površinu od preko 3.500 kvadratnih metara. Objekat čini 20 soba sa 57 bolesničkih postelja.

Prisutnima se na početku svečanosti obratio direktor Kliničkog centra Crne Gore dr Aleksandar Radović koji je istakao da je današnji dan ključan za razvoj crnogorske medicine koja se bazira na savremenim standardima. 

“U godini kada Klinički centar Crne Gore  obilježava pola vijeka od useljenja u svoju zgradu otvaramo novi objekat Klinike za psihijatriju. Iz privremenog montažnog objekta u kojem smo se zadržali 50 godina danas ovu važnu granu medicine useljavamo u jedan od najmodernijih zdravstvenih objekata u državi. Ova klinika prati savremene medicinske standarde što doprinosi poboljšanju ne samo specifičnog, već i opšteg nivoa zdravstvene zaštite u Crnoj Gori. Tako se mentalno zdravlje postavlja visoko na ljestvici zdravstvenog sistema, smanjuje se stigma u vezi sa mentalnim bolestima i naglašava se značaj stručne pomoći u ovoj oblasti,” naveo je dr Radović. 

U okviru Klinike za psihijatriju radiće pet odjeljenja: Odjeljenje za psihotične poremećaje, Odjeljenje za afektivne poremećaje i krizna stanja, Odjeljenje za poremećaje izazvane upotrebom i zavisnošću od supstanci sa jedinicom poluintenzivnog liječenja, Odjeljenje dječje psihijatrije i Odjeljenje adolescentske psihijatrije. 

“Ovim značajnim proširenjem po prvi put omogućavamo bolničko liječenje maloljetnika što je od presudne važnosti za adekvatnu brigu o mentalnom zdravlju djece i adolescenata.

Takođe otvaramo i dnevnu bolnicu, a u planu je formiranje Centra za psihoterapiju koji će dodatno unaprijediti naše kapacitete i mogućnosti za uspješno liječenje. Osim što širimo kapacitete i opseg usluga, mi od danas imamo humane uslove za liječenje. Mentalno zdravlje zahtijeva posebnu pažnju, a odgovarajući prostor i oprema mogu da unaprijede kvalitet njege, cjelokupno iskustvo i ishod liječenja,” kazao je dr Radović. 

Radović je posebno pozdravio tim koji radi u Klinici za psihijatriju – 14 psihijatara, tri ljekara koji su na specijalizaciji, četvoro specijalista za dječju i adolescentsku psihijatriju...

Važnost ove klinike na današnjem događaju je istakao i ministar zdravlja dr Vojislav Šimun. 

“Više decenija stara klinika u Kruševačkom parku i uslovi nedostojni čovjeka bili su slika i prilika nebrige donosilaca odluka koji su zdravstvo i zdravlje pacijenata držali na marginama interesovanja. Samo nadljudski napori profesionalaca, ljekara i medicinskog osoblja su uspijevali da složene procese liječenja u prethodnom periodu iznesu uz najveće standarde profesionalne etike,” kazao je dr Šimun. 

Šimun je dodao da je Klinika trebalo da bude završena 18 mjeseci od kad je stavljen kamen temeljac ali da to nije učinjeno zbog propusta koji su se dešavali.

"Dužan sam da kažem da je ova Klinika trebalo da bude završena u roku od 18 mjeseci od postavljanja kamena temeljca, u julu 2022.godine. Razlog kašnjenja leži u činjenici da smo zatekli propust u projektnom zadatku, koji nije konsultovao struku, te da je upravo izmještanje dječjeg odjeljenja zahtijevalo intervenciju, koja je išla u korist kvaliteta uslova za liječenje naših najmlađih pacijenta. Za kvalitet u liječenju najmlađih nismo željeli da pravimo bilo kakav kompromis", poručio je Šimun. 

Otvaranju je pored velikog broja ljekara prisustvovao i premijer Milojko Spajić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.