Proizvodi koji uništavaju važu kožu
Ilustracija

Proizvodi koji uništavaju važu kožu

Često se prejedamo ili pijemo zato što smo loše raspoloženi i pod stresom, što utiče ne samo na brojke na skali, već i na opšte stanje kože.

Dermatolozi širom svijeta savjetuju da pažljivo pratite svoj životni stil, san i ishranu. A sledeće namirnice ili potpuno izbacite iz ishrane ili ih svedite na minimum.

Ovo su najveći kradljivci ljepote

1. Alkohol

Povećava nivo šećera u krvi, kao i količinu otpada i toksina u tijelu, koji takođe izlaze kroz pore na licu sa sebumom i znojem. Prekomjerna konzumacija alkohola izaziva dehidraciju, što izaziva suvoću, bore i iritaciju.

Alkohol takođe podstiče uklanjanje vitamina A iz tela, koji je odgovoran za obnavljanje ćelija kože, što povećava rizik od bolesti kao što su akne, rozacea, ekcem i psorijaza.

2. Šećer

Prekomjerna konzumacija šećera može dovesti do razdražljivosti, digestivnih smetnji, osjećaja stalnog umora i ostalih zdravstvenih poremećaja. Prekomjerna konzumacija slatkiša loše će se odraziti i na kožu lica. Ako imate bubuljice prva stvar koji treba da uradite jeste izbacivanje slatkiša iz ishrane.

3. So

Prekomjerna konzumacija slane i začinjene hrane negativno utiče na opšte stanje kože, posebno kože oko očiju. Činjenica je da nakon konzumiranja, višak tečnosti počinje da se akumulira u tijelu, što stvara otečenost i kese ispod očiju.

4. Kafu

Akne od kafe mogu se javiti svima, bez obzira na tip kože. Prekomjeran unos kofeina podstiče lućenje kortizola, hormona stresa, što, između ostalog, utiče na povećano izbijanje akni i bubuljica. Kafa takođe smanjuje apsorpciju vitamina i minerala. I što je najvažnije, kafa izaziva prevremeno starenje kože smanjujući proizvodnju kolagena.

5. Brza hrana

Brza hrana ima tendenciju da sadrži više rafinisanih ugljenih hidrata, što znači da je bogata šećerom i ima vrlo malu nutritivnu vrijednost. Rafinisani (prosti) ugljeni hidrati izazivaju nagli porast šećera u krvi i nivoa insulina, što dovodi do upale i povećane proizvodnje sebuma, koji začepljuje pore i izaziva akne.

6. Suhomesnati proizvodi

Pravilno kuvano i nemasno meso je odličan izvor proteina i drugih hranljivih sastojaka koji su od vitalnog značaja za naše zdravlje. Ali prekomjerna konzumacija suhomesnatih proizvoda i mesnih prerađevina mesa može dovesti do povećanja koncentracije toksičnih proizvoda metabolizma azota u krvi, što može nanijeti značajnu štetu tkivima tela i čak izazvati niz bolesti – na primjer, giht.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.