Pompeo o potencijalnom Trumpovom planu za Ukrajinu: Rusi se ne trebaju radovati

IZNENAĐUJUĆE TAČKE

Pompeo o potencijalnom Trumpovom planu za Ukrajinu: Rusi se ne trebaju radovati

Bivši američki državni sekretar Mike Pompeo iznio je kako bi mogao izgledati mirovni plan Donalda Trumpa ako pobijedi na predsjedničkim izborima. To uključuje povećanje vojne pomoći Ukrajini i njeno članstvo u EU i NATO-u.

Pompeo je svoje mišljenje predstavio u tekstu za Wall Street Journal.

Pompeo je rekao da "nema dokaza" da bi Trump, ako bude izabran za predsjednika, gurnuo Ukrajinu ka kapitulaciji. Umjesto toga, zbog "slabosti Bidenove administracije", Ukrajina se nalazi sa "razrušenim gradovima, stotinama hiljada ubijenih i milionima izbjeglica, i bez sredstava za pobjedu".

Pompeo vjeruje da bi "uspješan plan" za Ukrajinu iz buduće Trumpove administracije mogao uključivati ​​sljedeće tačke:

Osloboditi energetski potencijal Amerike, obnovite veze sa Saudijskom Arabijom i Izraelom i radite zajedno protiv Irana.

Provesti stvarne sankcije protiv Rusije, uključujući ukidanje izuzeća za ruske banke uključene u vađenje energije, ključni izvor prihoda za vojnu mašinu Kremlja.

Proširiti američku odbrambenu industriju i zahtijevajti od NATO saveznika da potroše najmanje 3% svog BDP-a na odbranu.

Uspostaviti 500 milijardi američkih dolara "lend-lease" program za Ukrajinu, koji uključuje pružanje vojne pomoći na osnovu zajma, a ne kao grant.

Uklonite sva ograničenja u pogledu vrsta oružja koje Ukrajina može primiti i koristiti.

"Ovi koraci bi pozicionirali gospodina Trumpa da postavi uslove sporazuma: rat se odmah zaustavlja. Ukrajina gradi značajne odbrambene snage tako da Rusija više nikada ne napada. Niko ne priznaje rusku okupaciju i tvrdi da je aneksirao bilo koju ukrajinsku teritoriju", naveo je Pompeo

Osim toga, u okviru ovog „mirovnog plana“, Krim bi bio podvrgnut demilitarizaciji (autor ne precizira da li to znači da će Rusija okončati svoju okupaciju). Ukrajina bi bila obnovljena korištenjem zamrznute ruske imovine i pridružila bi se NATO-u i EU što je prije moguće. Alijansa bi također stvorila fond od 100 milijardi američkih dolara za naoružavanje Kijeva, pri čemu bi SAD doprinijele 20% ukupnog iznosa.

"Ako Rusija ispuni ove uslove, Zapad će postepeno ukidati sankcije. One će biti u potpunosti uklonjene kada Ukrajina bude i u NATO-u i u EU. Ovi koraci, a ne polumjere Bidenove administracije, okončaće rat, uspostaviti trajni mir, osigurati da Evropa nosi teret njegovog održavanja i ponovo uspostaviti slobodu i sigurnost na kontinentu", rekao je Pompeo.

Sam Trump je ranije tvrdio da želi da okonča rat u Ukrajini "u roku od 24 sata" i prije nego što preuzme mjesto predsednika SAD, ali nikada nije detaljno iznio svoj "mirovni plan".

Prošle sedmice, nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, ponovio je svoju želju da "donese mir u svijet" dovođenjem Ukrajine i Rusije za pregovarački sto.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.